Regimul termic va deveni normal pentru această perioadă din an, iar în unele regiuni se va situa sub mediile climatologice, în timp ce precipitaţiile mixte vor fi prezente pe arii extinse după data de 17 noiembrie, iar ninsorile din 25 noiembrie, mai ales în zona montană, arată estimările Administraţiei Naţionale de Meteorologie, valabile pentru intervalul 17-30 noiembrie 2014.

În Banat, în primele zile ale intervalului, vremea se va menţine uşor mai caldă decât în mod obişnuit în a doua decadă a lunii noiembrie, cu temperaturi maxime, în medie, de 13-14 grade. Începând din 20 noiembrie, însă, valorile termice vor scădea, devenind normale pentru această perioadă din an şi apoi urmând a se situa chiar sub mediile climatologice, cu un ecart mediu al maximelor de 6-9 grade, mai mici în ultimele zile ale lunii, spre 4 grade. Regimul minimelor nocturne va avea aceeaşi evoluţie, astfel că, la început, acestea vor fi mult mai ridicate decât cele obişnuite, cu o medie de 5-8 grade, apoi vor scădea continuu, urmând a se situa, în medie, între zero şi două grade Celsius, cu valori uşor negative spre sfârşitul lunii. Vor fi ploi pe arii extinse, cu caracter temporar, în perioada 17-21 noiembrie, iar probabilitatea pentru precipitaţii va creşte din nou spre sfârşitul intervalului de prognoză, când acestea vor fi mixte.

În Crişana, intervalul de prognoză va debuta cu o vreme mai caldă decât în mod obişnuit în a doua decadă a lunii noiembrie, cu temperaturi maxime, în medie, de 12-14 grade. Începând din 20 noiembrie, însă, valorile termice vor scădea, devenind normale pentru această perioadă din an, iar local chiar sub mediile climatologice, cu un ecart mediu al maximelor diurne de 5-9 grade, uşor mai mici spre sfârşitul lunii. Regimul minimelor nocturne va avea aceeaşi evoluţie, astfel că la început acestea vor fi mult mai ridicate decât cele obişnuite, cu o medie de 5-7 grade, apoi vor scădea continuu, urmând a se situa, în medie, între zero şi două grade, iar spre sfârşitul lunii în jurul a -2 grade Celsius. Vor fi ploi pe arii extinse, cu caracter temporar, în perioada 17-20 noiembrie, iar ulterior se estimează o creştere a probabilităţii pentru precipitaţii slabe mixte abia după data de 25 noiembrie.

Pentru regiunea Transilvaniei, în primele zile ale intervalului se anunţă o vreme uşor mai caldă decât în mod obişnuit în a doua decadă a lunii noiembrie, cu temperaturi maxime, în medie, de 10-12 grade. Însă, începând din 20 noiembrie, valorile termice diurne vor scădea, devenind normale pentru această perioadă din an şi apoi urmând a se situa chiar sub mediile climatologice, cu un ecart mediu al maximelor de 4-7 grade, mai mici către sfârşitul lunii, spre două grade Celsius. Regimul minimelor nocturne va avea aceeaşi evoluţie, astfel că la început acestea se vor situa, în cea mai mare parte a regiunii, peste cele obişnuite, cu o medie de două şi 5 grade, apoi vor scădea continuu, urmând a se a se încadra între—2 şi două grade, cu valori medii local mai mici, spre -5 grade, către sfârşitul lunii. Pe arii extinse, vor fi ploi, în primele zile, moderate cantitativ în jurul datei de 19 noiembrie, iar în restul intervalului vor fi precipitaţii în general slabe, cu caracter local, care, după data de 20 noiembrie, vor fi mixte.

În Maramureş, în primele zile ale intervalului, vremea se va menţine mai caldă decât ar fi normal în această perioadă din an, astfel că temperaturile maxime vor fi de 11-13 grade, în medie. Începând din 20 noiembrie, valorile termice vor scădea treptat, urmând a se situa sub mediile climatologice ale perioadei, cu un ecart mediu al maximelor diurne de 5-8 grade, mai mici, spre două grade, la sfârşitul lunii. Aceeaşi evoluţie este estimată şi în privinţa regimului minimelor nocturne, care vor scădea de la valori, în medie, de 4-7 grade în primele nopţi, la un ecart de la-1 la 3 grade, după data de 21 noiembrie, cu temperaturi chiar şi mai mici spre sfârşitul lunii, când se vor situa, în medie, în jurul a-4 grade. În intervalul 17-21 noiembrie, vor fi precipitaţii pe spaţii extinse, cu caracter temporar, predominant sub forma de ploaie. Probabilitatea pentru precipitaţii mixte, în general slabe, va creşte după data de 25 noiembrie.

În Moldova, în primele zile ale intervalului, regimul termic va fi caracterizat de valori apropiate de cele normale în a doua decada a lunii noiembrie, cu temperaturi maxime, în medie, de 6-9 grade şi minime de 3-6 grade. Începând din 20 noiembrie, însă, vremea se va răci treptat, temperaturile urmând a se situa sub mediile climatologice specifice perioadei, cu valori medii ale maximelor diurne de zero şi 4 grade şi ale minimelor nocturne între -4 şi două grade. În prima săptămână probabilitatea pentru precipitaţii se menţine ridicată, acestea urmând a fi mai frecvente şi, izolat, în cantităţi mai însemnate în data de 19 noiembrie, când vor predomina ploile, dar şi în 20-21 noiembrie când sunt de aşteptat precipitaţii mixte.

În Dobrogea, în primele zile ale intervalului, valorile termice vor fi uşor peste cele caracteristice perioadei calendaristice, cu maxime de 11-14 grade şi minime de 7-9 grade, mediat pe regiune. Începând din 21 noiembrie, vremea se va răci, valorile termice urmând a se situa sub mediile climatologice, cu maxime diurne de 3-6 grade şi minime nocturne situate, în general, între zero şi două grade. În intervalul 17-21 noiembrie, probabilitatea pentru ploi va fi destul de ridicată, iar în data de 19 noiembrie acestea se vor semnala pe arii extinse şi pot fi mai însemnate cantitativ. Probabilitatea pentru precipitaţii, mixte şi, în general, slabe cantitativ, va creşte din nou începând cu 25 noiembrie.

În Muntenia, intervalul de prognoză va debuta cu o vreme normală termic pentru această dată, chiar uşor mai caldă spre mijlocul săptămânii, astfel că temperaturile maxime vor fi, în medie, de 9-13 grade. Abaterea pozitivă faţa de mediile specifice perioadei va fi şi mai evidentă la valorile nocturne de la începutul intervalului, acestea urmând a se încadra între 5 şi 7 grade, mediat pe regiune. Începând din 21 noiembrie, regimul termic va scădea sub cel normal al perioadei, atingând, în medie, 4-8 grade la valorile diurne între-3 şi un grad la cele nocturne. În perioada 17-22 noiembrie, probabilitatea pentru ploi se menţine relativ ridicată, în special în data de 19 noiembrie, când acestea vor fi, în general, moderate cantitativ. Spre sfârşitul primei săptămâni şi după data de 25 noiembrie, precipitaţiile, slabe cantitativ, vor fi mixte.

Pentru zona Olteniei, intervalul de prognoză va debuta cu o vreme normală termic pentru data din calendar şi chiar uşor mai caldă spre mijlocul săptămânii, astfel că valorile maxime vor fi, în medie, de 9-13 grade. Din 21 noiembrie, temperaturile vor scădea, devenind mai mici decât cele normale în această perioadă din an, cu un ecart mediu de 4-8 grade la cele diurne şi între-2 şi două grade la minimele nocturne. În perioada 17-21 noiembrie, vor fi ploi pe arii extinse, în special în 18-19 noiembrie, când acestea vor fi în general moderate cantitativ. După data de 25 noiembrie va creşte probabilitatea pentru precipitaţii mixte.

La munte, regimul termic se va situa la începutul intervalului în general peste cel climatologic normal, cu valori diurne în medie de 4-7 grade şi minime de la zero la două grade. Din data de 20 noiembrie, vremea se va răci accentuat, astfel că pe timpul nopţilor temperaturile vor fi exclusiv negative, spre o medie între -7 şi -4 grade Celsius, iar în cursul zilelor valorile termice se vor situa în jurul limitei de îngheţ. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicată în prima săptămâna a intervalului de referinţă. La început vor fi mai ales ploi, iar la peste 1.700 metri precipitaţii mixte, dar în 20 şi 21 noiembrie vor predomina ninsorile. Precipitaţii, în general, slabe cantitativ, mai ales ninsori, se vor semnala din nou după data de 25 noiembrie.

Estimarea temperaturilor este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, menţionează ANM.