Un număr de 100 de reprezentanţi ai angajaţilor din compania Petrom protestează vineri, în faţa sediului OMV din Viena, din cauza clauzelor din noul contract de muncă, semnat de companie cu sindicatele.
“Directorul general al companiei OMV va primi din partea lucrătorilor români o scrisoare în care îi va fi prezentată situaţia de batjocură din România, o situaţie care a fost agravată la începutul lunii mai de un contract colectiv de muncă semnat de companie cu sindicatul galben (constituit din 23 de apropiaţi ai reprezentanţilor administraţiei), fără ştiinţa membrilor celorlalte structuri sindicale. Semnarea actualului CCM este încununarea unei lungi campanii de ciuntire a drepturilor lucrătorilor dusă de OMV Petrom România şi Sindicatul Naţional Petrom, iar efectele acestui nou contract sunt devastatoare pentru cei circa 18.000 de lucrători români”, se arată într-un comunicat al Blocului Naţional Sindical (BNS).
Prin adoptarea noului contract de muncă, au fost eliminate toate condiţiile care restricţionau compania să rezilieze un contract individual, dându-se astfel posibilitatea angajatorului să concedieze oricând un salariat.
Tot contractul colectiv de muncă prevede o creştere salarială pentru anul viitor de aproximativ 55 lei pentru fiecare angajat, în timp ce ajutorul de deces s-a redus cu 50%, iar facţiunea principală de concediu de odihnă a scăzut de la 15 zile la 10 zile.
Potrivit BNS, o serie de responsabilităţi ale companiei au fost eliminate. De exemplu, angajatorul nu mai are obligaţia de a reangaja pe acelaşi post, o persoană care revine din concediul de îngrijire a copilului până la vârsta de doi ani.
De asemenea, compania nu mai are obligaţia să ia măsuri pentru ameliorarea condiţiilor de muncă şi nu mai are obligaţia de a le discuta în Comisia de Sănătate şi Securitate în Muncă.
Angajatorul nu mai are obligaţia să asigure participarea salariaţilor la cursuri de formare în domeniul relaţiilor de muncă şi activităţilor sindicale.
Totodată, angajatorul nu mai are obligaţia de a păstra timp de 3 luni salariul angajatului care beneficiază de schimbarea locului de muncă din motive medicale. Prin noul contract de muncă, compania nu mai are obligaţia de a plăti integral biletele de tratament şi transport angajaţilor care sunt nevoiţi să trateze boli profesionale.
De asemenea, angajatorul nu mai are obligaţia să coreleze ajutorul de căsătorie / naştere / adopţie cu nivelul salariului minim pe companie.
“Sindicatele organizatoare ale acţiunii de la Viena au deschis deja acţiuni în instanţă împotriva companiei OMV Petrom şi împotriva Sindicatului Naţional Petrom şi au anunţat că vor face toate demersurile legale pe care le au la dispoziţie pentru a apăra drepturile celor circa 18.000 de lucrători pe care îi reprezintă”, au anunţat reprezentanţii BNS.
Totodată, potrivit acestora, la începutul săptămânii viitoare angajaţii de la Petromar, respectiv platformele marine ce aparţin de OMV Petrom, au anunţat că vor purta banderole albe în semn de protest.
Delegaţie alcătuită din reprezentanţi ai salariaţilor OMV Petrom România a pornit joi către Austria, pentru a participa la protestul din faţa sediului companiei din Viena şi pentru a înmâna directorului general o scrisoare din partea lucrătorilor români.
Pichetul este organizat cu respectarea legislaţiei austriece şi are loc timp de o oră, între 11.00 şi 12.00, potrivit unui comunicat al Blocului Naţional Sindical (BNS).
Protestul este organizat de Sindicatul Liber şi Independent Petrom Suplac – Marghita, Sindicatul Petroliştilor Drăgăşani, Sindicatul Liber Independent Petrosind Craiova, Sindicatul Liber Petrom Găieşti şi Sindicatul Liber Independent Petromar.