Primarul Zagrebului, Milan Bandici, care conduce aproape fără întrerupere capitala croată începând din 2000, a fost arestat duminică de poliţie, într-o anchetă de corupţie, a anunţat televiziunea naţională HRT, citată de Mediafax.

De asemenea, au fost arestaţi directorul unui holding din capitală, responsabil cu serviciile municipale, şi proprietarul unei firme private, specializată în colectarea şi tratatea deşeurilor industriale, potrivit sursei.

"În urma unei anchete complexe desfăşurată timp de mai multe luni care a vizat activităţi ilegale la primăria Zagrebului (...) mai multe persoane au fost arestate", a anunţat procurorul responsabil cu lupta anticorupţie.

Persoanele arestate sunt suspectate de corupţie, abuz de putere şi trafic de influenţă, potrivit televiziunii naţionale.

Milan Bandici, în vârstă de 58 de ani, a fost membru al Partidului Social Democrat (SDP, aflat la guvernare), de unde a fost exclus în 2009, când s-a prezentat fără succes la alegerile prezidenţiale, în calitate de candidat independent.

Acest populist conduce capitala croată din 2000, cu o singură întrerupere de trei ani (în perioada 2002-2005) şi a fost menţionat în mai multe rânduri în articole publicate de presa croată cu privire la afaceri de corupţie.

Cu toate acestea, el a fost reales primar al Zagrebului, oraş cu aproape 800.000 de locuitori, la alegerile municipale din 2013.

Lupta împotriva corupţiei a fost una dintre principalele condiţii impuse de Bruxelles Croaţiei la negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Fosta republică iugoslavă a devenit în 2013 al 28-lea stat membru al blocului european.