Dunărea a depăşit cotele de inundaţie la cinci staţii hidrometrice, având un debit de 12.100 de metri cubi pe secundă la intrarea în ţară, potrivit unui comunicat al Administraţiei Naţionale Apele Române, potrivit Agerpres.

„Astăzi (luni — n.r.), fluviul Dunărea înregistrează, la intrarea în ţară, în secţiunea Baziaş, un debit de 12.100 mc/s. La această oră, Dunărea se situează peste cotele de inundaţie (CI), la cinci staţii hidrometrice: Calafat (cu 60 cm), Bechet (cu 84 cm), Corabia (cu 53 cm), Turnu Măgurele (cu 63 cm), Zimnicea (cu 35 cm). Digurile de pe sectorul Gruia-Zimnicea au intrat în faza II de apărare, iar, în aval de Zimnicea, sunt în faza I“, se arată în comunicat.
Comparativ cu anul 2006, când debitul Dunării la intrarea în ţară a fost de 15.860 mc/s şi au fost avariate mai multe diguri, fiind evacuaţi în jur de 10.000 de oameni, specialiştii Administraţiei Naţionale „Apele Române“ estimează faptul că, până la un debit al Dunării, la intrarea în ţară, de 13.500 mc/s — 14.000 mc/s, nu există risc major de inundaţii pentru populaţie şi locuinţe. Această prognoză este reactualizată în fiecare zi, în funcţie de informaţiile primite de la Centrul de prognoze hidrologice din Serbia, precum şi datele colectate din sistemul naţional de monitorizare.

Echipele Apelor Române au început supravegherea digurilor. Conducerea ANAR a dispus trimiterea în teren a peste 1.500 de oameni, 150 de utilaje terasiere, 30 de maşini de teren pentru intervenţie, 800.000 de saci (existând posibilitatea de suplimentare până la 1,5 milioane de saci), 30.000 mp de folie şi geotextil (existând, de asemenea, posibilitatea de a fi suplimentaţi).

În judeţul Ialomiţa, pe malul drept al braţului Borcea în zona Bentu, km 34, echipele Administraţiei Naţionale Apele Române continuă consolidarea digului în regim de urgenţă pentru stoparea eroziunii active, prin efectuarea de lucrări de protecţie a malurilor cu material geotextil lestat cu saci cu pământ şi fascine.
Totodată, echipele Apelor Române consolidează linia de apărare pe o lungime de 160 metri. Lucrările de protecţie şi consolidare sunt efectuate din surse proprii ale ANAR, se mai arată în comunicat.

Conform prognozei INHGA, în perioada imediat următoare (în intervalul de prognoză 19-25 mai), debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere şi poate ajunge la valoarea de 13.500 mc/s, fiind aproape dublu faţă de media multianuală a lunii mai (7.250 mc/s).