Doar 10% din voturi sunt împotriva independenţei faţă de Ucraina, potrivit rezultatelor preliminare din oraşele Doneţk şi Lugansk anunţate după ce a început numărătoarea voturilor la referendumul prorus organizat de separatişti în estul ţării.

Insurgenţii proruşi au revendicat duminică seară o susţinere de aproape 90% în favoarea independenţei regiunii Doneţk, din estul Ucrainei, după un referendum separatist denunţat ca ilegal de Kiev şi Occident. „89,07% au votat pentru şi 10,19% împotrivă. Acest lucru poate fi considerat ca fiind rezultatul definitiv“, a declarat Roman Liaguin, şeful comisiei electorale înfiinţate de rebeli. Rata de participare a atins 74,87%, potrivit aceluiaşi responsabil, citat de AFP. „A fost foarte uşor să se numere buletinele de vot deoarece numărul persoanelor care au votat împotrivă a fost extrem de scăzut“, a mai spus el. Insurgenţii armaţi proruşi au convocat duminică populaţia din bazinul Donbass - 7,3 milioane de persoane - unde ei controlează principalele oraşe, pentru a valida proiectul lor de „independenţă“ a „republicilor populare“ autoproclamate Doneţk şi Lugansk.

La Kiev, Ministerul Afacerilor Externe a declarat deja înaintea rezultatelor că „referendumul... este nul din punct de vedere juridic şi nu va avea nicio consecinţă juridică pentru integritatea teritorială a Ucrainei“. Această consultare nu este decât o „farsă criminală“ finanţată de Rusia, a mai afirmat ministerul.