Şase aeronave de luptă de tip CF-18 Hornet ale Forţelor Regale Aeriene ale Canadei, împreună cu personal navigant şi tehnic, au sosit astăzi, în jurul orei 17.00, la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii. Militarii canadieni vor participa la exerciţii şi activităţi de pregătire în comun cu militari români.
Forţele canadiene mobilizate în Europa de Est în ultimele săptămâni - şase avioane de luptă de tip CF-18 prezente în România, o fregată şi 600 de militari - urmează să rămână în regiune cel puţin până la sfârşitul anului şi ar putea participa la exerciţii în Ucraina, relatează Ottawa Citizen online.
Comandantul NATO în Europa, generalul Philip Breedlove, a precizat că forţele NATO mobilizate reprezintă un răspuns la acţiunile Rusiei în Ucraina şi vor fi menţinute până la sfârşitul anului, termen care poate să fie schimbat în funcţie de decizia liderilor Alianţei Nord-Atlantice la reuniunea din septembrie.
Canada contribuie cu aceste forţe cu scopul de a oferi asigurări aliaţilor est-europeni în contextul crizei ucrainene.
Potrivit site-ului publicaţiei canadiene, şeful Statului Major canadian, generalul Tom Lawson, a dezvăluit că avioanele de tip CF-18 nu sunt înarmate, ele participă la antrenamente în afara bazei din România şi nu patrulează vizând avioane şi alte ameninţări provenind din Rusia.
"Avioanele de luptă nu sunt înarmate", a declarat generalul canadian. "Sunt integral într-un mod de formare", a precizat el, adăugând că "ele sosesc întotdeauna, la fel ca multe dintre echipamentele noastre, aşa cum va sosi şi nava, pregătite să fie înarmate corespunzător, dacă se vor schimba condiţiile". "Însă acestea sunt toate activităţi de antrenament, în acest moment", a subliniat el.
Şeful Statului Major a declarat că fregata HMCS Regina urmează să se alăture altor nave NATO în Marea Mediterană la jumătatea lui mai.
Lawson a mai anunţat că forţele canadiene ar putea să participe la un exerciţiu anual condus de către Statele Unite, „Rapid Trident“, planificat în Ucraina pentru luna iulie.
„NATO va continua să susţină o soluţionare diplomatică a crizei“, a precizat generalul american, „veghind să fim pregătiţi să răspundem oricărei ameninţări la adresa populaţiei şi teritoriului Alianţei Nord-Atlantice“.