Coreea de Sud a efectuat vineri un test de rachetă balistică având o rază de acţiune de 500 km, pe care vizează să o extindă la 800 km pentru a putea atinge orice ţintă din Coreea de Nord, a indicat vineri Ministerul sud-coreean al Apărării, informează Reuters şi Yonhap.

Testul are loc la câteva zile după ce Phenianul a lansat la rândul său o rachetă cu rază medie de acţiune. Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Seul, Kim Min-seok, a precizat că prin noile rachete se are în vedere contracararea ameninţării pe care o reprezintă programele nord-coreene de rachete şi nuclear.

Coreea de Sud a renunţat voluntar la dezvoltarea de rachete balistice cu raza peste 300 km în cadrul unui acord cu Statele Unite ale Americii, dar în 2012 aliaţii au convenit să permită Seulului să dezvolte rachete cu raza de 800 km.

„Testul a reuşit“, a declarat presei oficialul sud-coreean citat, întrebat în legătură cu lansarea rachetei cu raza de 500 km. „Şi vom face şi rachete cu raza de 800 km“, a adăugat acesta, menţionând că noile rachete vor fi folosite pentru a lovi instalaţii militare nord-coreene din orice colţ oricât de îndepărtat al ţării, în cazul în care va fi necesar. El a mai spus că viitoarea rachetă cu raza de 800 km urmează să fie testată anul viitor.

Tehnic, cele două Corei sunt încă în război, având în vedere că după războiul din Coreea (1950-1953) nu a fost semnat un tratat de pace, ci doar un armistiţiu.

Săptămâna trecută, Coreea de Nord (Republica Populară Democrată Coreeană, RPDC) a testat o rachetă cu rază medie Rodong, care a căzut în mare după un parcurs de circa 650 km, mai scurt decât presupusa sa rază de acţiune de 1300 km, dar suficient pentru a lovi ţinte din Japonia.