Ofiţerii Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Ploieşti şi procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat astăzi, 9 percheziţii pentru destructurarea unei grupări  infracţionale, specializate infracţiuni informatice şi cu instrumente de plată electronică. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională se ridică la 2 milioane de dolari.

Percheziţiile au fost efectuate în Constanţa, Bucureşti, Sibiu şi municipiul Ploieşti, la locuinţele membrilor unui grup infracţional, profilat pe comiterea de infracţiuni informatice şi cu instrumente de plată electronică.

În urma investigaţiilor, a reieşit faptul că, în perioada  2008-2012, membrii grupului infracţional organizat ar fi utilizat diverse aplicaţii informatice pentru a identifica vulnerabilităţi în securitatea POS-urilor. Ulterior, datele de identificare ale instrumentelor de plată erau compromise.

O parte dintre numerele de card-uri  obţinute au fost vândute către diverse persoane, în vederea efectuării de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

De asemenea, alţi membrii ai grupului infracţional organizat ar fi obţinut datele de logare on-line, de la mai multe conturi  aparţinând unor persoane din S.U.A., efectuând transferuri de bani din conturile fraudate, în conturile deschise pe numele unor persoane recrutate în acest sens.

Sumele de bani ajunse în posesia membrilor grupării erau utilizate la achiziţionarea de monedă virtuală, aceasta ulterior fiind convertită în bani reali.

O altă parte dintre datele de identificare ale card-urilor bancare au fost inscripţionate pe card-uri clonate şi utilizate la retrageri frauduloase de numerar de la A.T.M. - uri din S.U.A..

În urma percheziţiilor efectuate, au fost ridicate 15 sisteme informatice, 18.000 de lei, două autoturisme, un ceas din aur, 12 suporţi din plastic prevăzuţi cu bandă magnetică şi mai multe dispozitive de stocare a datelor informatice.

La sediul D.I.I.C.O.T.  Ploieşti au fost aduse, cu mandat de aducere,  pentru audieri, 17 persoane.

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei de Operaţiuni Speciale - I.G.P.R. şi al S.R.I..

În cauză, s-a cooperat cu Secret Service din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.

Suspecţii sunt cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire şi aderare la un grup infracţional organizat,  acces fără drept la un sistem informatic în scopul obţinerii de date informatice, transfer neautorizat de date informatice, fraudă informatică, falsificare de instrumente de plată electronică, deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori, punerea în circulaţie de instrumente de plată electronică falsificate şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.