Aproximativ 60 medici rezidenţi din Cluj au protestat ieri în faţa Prefecturii Cluj. Medicii spun că protestul lor îndreptat împotriva Guvernului Ponta 3 este un semnal de alarmă faţă de condiţiile în care trebuie să îşi desfăşoare activitatea.

Ei cer, printre altele, plata orelor suplimentare, să primească mâncare atunci când sunt de gardă, eventual o zi liberă după gardă, dar cursuri de specializare gratuite.

„Ne-am adunat aici nu ca să facem un protest propriu-zis, ci ne-am adunat să tragem un semnal de alarmă. Multă lume ştie problemele noastre, iar acestea se reflectă în fapul că mii de rezidenţi pleacă din România. Nu vrem să găsim un ţap ispăşitor. Miniştrii vin şi pleacă, prefecţii vin şi pleacă, manageri, şefi de clinică, specialişti. Nu este un singur vinovat”, a declarat presei Paul Turcoman, rezident în anul IV pe cardiologie.

Alte probleme de sistem de care s-au plâns rezidenţii clujeni sunt legate de faptul că trebuie să îşi plătească singuri cursurile de specializare ale căror preţuri variază între 300 şi 1.500 de lei.

Liderii protestatarilor spun că, deja, un sfert dintre tinerii care au intrat la rezidenţiat au plecat în străinătate şi afirmă că majoritatea rezidenţilor ar putea să renunţe la visul de a-şi construi o carieră în ţară şi să aleagă să muncească în Occident.