Preşedintele Rusiei Vladimir Putin a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace 2014, iar conflictul actual din Ucraina ar putea de asemenea figura pe agenda comitetului Nobel, relatează Reuters, fiind vorba de o listă preliminară.

Un număr record de 278 de candidaţi, inclusiv 47 de organizaţii, au primit nominalizări pentru acest premiu în 2014, a declarat directorul Institutului norvegian, Geir Lundestad.

Membrii comitetului s-au întâlnit marţi pentru a îşi adaugă propriile lor propuneri, acestea concentrându-se pe tensiunile recent din lume.

„O parte din obiectivul primei întâlniri a comitetului este să ia în considerare evenimente recente, iar membrii comisiei încearcă să anticipeze care ar putea fi evoluţiile potenţiale în punctele fierbinţi din punct de vedere politic“, a spus Lundestad, citat de Reuters.

Între aceste nominalizări iniţiale figurează şi Papa Francisc şi fostul consultant NSA Edward Snowden, precum şi câţiva activişti ruşi care au militat pentru drepturile omului.

Comitetul urmează să dezbată şi conflictele între protestatari şi autorităţi care au loc în Thailanda si Venezuela. „Primim un număr din ce în ce mai mare de nominalizări de la oameni din ţări care nu au trimis niciodată nominalizări“, a precizat Lundestad.
Marţi, comitetul şi-a restrâns lista la un număr de 25-40 şi o va restrânge la circa 12 până la sfârşitul lunii aprilie.