Potrivit CNN, Iulia Timoşenko a părăsit spitalul penitenciar unde se afla, într-un scaun cu rotile. Fostul premier ucrainean i-a salutat pe cei prezenţi în faţa închisorii, după care s-a urcat într-o maşină neagră, de teren, fiind transportată la un spital din Kharkiv.

Susţinătorii dar şi opozanţii acesteia se aşteaptă ca, la revenirea la Kiev, Iulia Timoşenko să susţină un discurs din Piaţa Independenţei.

Iulia Timoşenko a fost condamnată în octombrie 2011 la şapte ani de închisoare pentru "abuz de putere", fiind găsită vinovată că, în 2009, pe când era premier, a semnat acorduri în domeniul gazului cu Rusia, dezavantajoase pentru Ucraina. Uniunea Europeană şi SUA au denunţat condamnarea fostului prim-ministru ucrainean, considerând-o motivată politic.

Timoşenko a respins acuzaţiile în nenumărate rânduri şi a afirmat că a fost condamnată din motive politice.

Adjunctul Iuliei Timoşenko, Oleksandr Turcinov, a fost ales sâmbătă preşedinte al Parlamentului ucrainean, înlocuindu-l în funcţie pe un apropiat al preşedintelui Viktor Ianukovici care a demisionat sâmbătă dimineaţa, relatează AFP.
Turcinov a fost ales cu 288 de voturi dintr-un total de 450. "Puterea în Ucraina îşi reia activitatea pentru stabilizarea situaţiei", a spus Tucinov.