Manifestanţii au luat cu asalt clădirea administraţiei regionale şi sediul poliţiei din Liov, fief naţionalist situat în vestul Ucrainei, a constatat un corespondent al agenţiei France Presse aflat la faţa locului.
Manifestanţii au capturat arme într-o unitate militară din Liov (vestul Ucrainei) pe care au luat-o cu asalt în cursul nopţii de marţi spre miercuri, a constatat un corespondent al agenţiei France Presse aflat la faţa locului.
La capătul luptelor duse cu cocteiluri Molotov, care au dus la incendierea clădirilor militare, cei aproximativ 5.000 de manifestanţi au preluat controlul asupra unui depozit de arme.
Preşedintele Viktor Ianukovici a refuzat să oprească asaltul forţelor de ordine asupra manifestanţilor din centrul Kievului şi cere ca aceştia să evacueze piaţa Maidan, a afirmat opozantul Vitali Kliciko după ce a fost primit de şeful statului ucrainean, citat de AFP. 'Preşedintele a spus că singura soluţie este să evacuaţi Maidanul şi să mergeţi acasă', a declarat Kliciko prin telefon postului de televiziune Hromadske.
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, s-a declarat marţi 'profund preocupat' de escaladarea violenţelor la Kiev şi a îndemnat toate părţile să se abţină de la orice act de violenţă şi să reia dialogul fără întârziere, relatează AFP.
La rândul său, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton, s-a declarat 'foarte preocupată' de 'îngrijorătoarea escaladare' a violenţelor la Kiev, unde au fost ucişi, potrivit poliţiei citate de Interfax, 19 oameni. 'Condamn orice folosire a violenţei', a declarat Catherine Ashton, potrivit unui comunicat. Oficialul UE le-a cerut totodată autorităţilor ucrainene să abordeze 'rădăcinile crizei'.
Preşedintele Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda, a apreciat de asemenea că 'preşedintele Ianukovici trebuie să realizeze de acum că poziţia sa nu mai poate fi susţinută şi să se retragă pentru a se forma un guvern de unitate naţională'.
La rândul său, liderul grupului liberalilor din PE, fostul premier belgian Guy Verhofstadt, a apreciat situaţia ca fiind 'scăpată de sub control' şi consecinţele sale 'imprevizibile', cerându-i dnei Ashton să convoace 'de urgenţă' o reuniune a miniştrilor europeni de afaceri externe.