Oamenii de ştiinţă chinezi au emis recent o avertizare, la nivel mondial, conform căreia a apărut o nouă tulpină de gripă aviară letală. Virusul mutant, numit H10N8, a infectat deja două persoane, dintre care una (o femeie de 73 de ani) a decedat, iar cealaltă se află în stare critică la spital.

Chen Ze, cercetător la Institutul pentru Produse Biologice din Shanghai a declarat că „virusul poate supravieţui la temperaturi joase şi, în consecinţă, trebuie să înteţim monitorizarea fermelor de păsări”. Faptul că virusul a trecut de la păsări la oameni este un motiv de îngrijorare pentru oamenii de ştiinţă. Cei care au investigat cazul femeii decedate spun că aceasta a vizitat o piaţă de păsări vii, însă acolo nu a fost găsit niciun virus, deci sursa infecţiei rămâne încă necunoscută, relatează euronews.com.

Cercetătorii chinezi, care au realizat o analiză genetică a virusului H10N8, prezent în organismul femeii decedate, au declarat că este vorba despre o rearanjare a unor alte tulpini de virusuri gripale aviare, printre care şi cel numit H9N2. Acesta din urmă este unul dintre cele mai frecvente virusuri de gripă aviară din China.