Primăria din Kiev şi sediul ministerului de Agricultură cât şi primăriile altor 8 oraşe au fost ocupate de protestatarii-guvernamentali începând de joi noapte, notează Kyiv Post.

Prima clădire captură a fost ce a ministerului de Agricultură în noaptea dintre joi şi vineri iar în noaptea ce-a urmat protestarii de pe EuroMaidan au acaparat şi primăria din Kiev.

Dacă până în dimineaţa de vineri, protestatarii capturaseră primăriile din oraşele Lviv, Ternopil, Cherkassi, Rivne şi Khmelnitski, sâmbătă dimineaţa guvernul pierduse controlul şi sediilor din oraşele Lutsk, Ivano-Frankivsk, Chernivtsi şi Sumy.

În noaptea de joi şi vineri, şi primăria din Cherkassi a fost ocupată şi ea, însă trupele Berkut a dispersat protestării şi a preluat clădirea la scurt timp. Tentative asemănătoare au avut loc şi în Zhitomir, Vinnitsia şi Poltava, odată cu demonstraţiile de mari proporţii, însă acestea au eşuat.

Străzile din Uzhgorod, capitala celei mai vestice provincii, au fost blocate de numărul mare de prostestatarii anti-guvernamentali.

Conform unui comunicat al Ministerului de Interne, preşedintele Viktor Ianukovici a condamnat toate acţiunile de preluare a clădirilor guvernamentale iar poliţia a început investigaţiile deja investigaţiile în fiecare oraş. Incidentele nu au fost soldate cu victime şi nici nu au fost denunţate ca violente.

Acţiunile protestatarilor survin în urma atacurilor violente a poliţiei ”de revoltă” începute pe data de 19 ianuarie în centrul Kievului atunci când 5 persoane au fost omorâte, 4 dintre acestea prin împuşcare.

Opoziţia politică de la Kiev a purtat mai multe runde de negocieri cu o delegaţie a guvernului Ianukovici, însă aceştia au eşuat să ajungă la un compromis după mai multe zile de discuţii.

Cererile opoziţiei s-au rezumat la alegeri prezidenţiale de urgenţă, încetarea violenţelor, eliberarea celor reţinuţi de către poliţie în timpul ciocnirilor şi revocarea pachetului de legi votat ilegal pe 16 ianuarie ce suprimă libertatea individuală, libertatea de exprimare şi dreptul la protest.