Ramona Mănescu, ministrul transporturilor, a depus plângeri penale la Parchet şi la Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva fostei conduceri a CFR, ca urmare a neregulilor constatate de Curtea de Conturi şi de Corpul de Control al ministrului.

„Au fost descoperite contracte de comodat şi de prestări servicii care au prejudiciat compania cu suma de 4 milioane de lei doar în perioada 2011-2012. Aceste pierderi au continuat şi în 2013, astfel că au ajuns la mai mult de 8 milioane, adică mai mult decât dublu. Aceasta doar din contracte de comodat şi de prestări servicii încheiate nelegal“, a spus Mănescu, potrivit Agerpres.

Aceasta a precizat că la aceste contracte se adaugă şi lipsa vagoanelor, constatată în rapoartele organelor de control. „Dacă Consiliul de Administraţie şi conducerea executivă nu iau măsurile care se impun, eu nu pot spune că acel management este performant. Nu au fost în stare să ia măsurile pentru redresarea situaţiei financiare şi economice a companiei, deci trebuie schimbaţi“, a continuat ministrul.

Mănescu a subliniat că, în urma controalelor, s-a demonstrat că cei din conducerea CFR au acţionat în favoarea concurenţei, în detrimentul CFR. „Până acum s-a dovedit că reprezentanţii conducerii acestei companii au lucrat mai puţin în favoarea companiei, favorizând mai mult concurenţa. Suntem obligaţi, în momentul în care efectuăm un control şi din control reiese că au fost abuzuri, să facem plângeri penale. Am făcut plângeri penale când am finalizat controalele, au fost depuse şi la Parchet şi la Direcţia Naţională Anticorupţie. Ei deja studiază dosarele şi este o procedură în care noi nu putem interfera în niciun caz, dar dosarele sunt în investigare la aceste două structuri“, a precizat ministrul.

Totodată, Adunarea Generală a Acţionarilor a numit noi membri ai Consiliului de Administraţie ai CNCF CFR. Aceştia sunt: Ovidiu Petrişor Artopolescu, membru al consiliului de supraveghere al Transelectrica, Ovidiu Puţura, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, Victor Cionga, managing partner la AZ Capital Advisors, Florin Luca, consultant financiar, şi George Ciobănaşu, auditor financiar. Aceştia au fost evaluaţi şi validaţi de consorţiul de consultanţi alcătuit din PriceWaterhouseCoopers, George Butunoiu Group şi David & Baias, precizează MT.