Şaizeci şi doi la sută dintre spanioli doresc ca regele Juan Carlos să abdice şi doar unul din doi susţin monarhia, potrivit unui sondaj publicat duminică de cotidianul de centru dreapta El Mundo, la cea de-a 76-a aniversare a suveranului, informează AFP.

Sprijinul acordat de spanioli monarhiei a scăzut la 49,9%, o reducere cu 5 procente în ultimele 12 luni, dezvăluie sondajul. Potrivit acestuia, 62% dintre persoanele intervievate doresc abdicarea regelui, cu 17% mai mult ca anul trecut.

În schimb, o largă majoritate îl sprijină pe prinţul moştenitor Felipe. Astfel, 66% dintre persoanele intervievate au o părere 'bună sau foarte bună' despre prinţ, în timp ce 57% cred că ar fi bună o reîmprospătare a imaginii monarhiei.

În ultimii trei ani, popularitatea lui Juan Carlos nu a încetat să scadă, în mare parte sub efectul unei anchete pentru fapte de corupţie, declanşate la adresa ginerelui său Inaki Urdangarin, soţul fiicei sale mai mici Cristina.

În primăvara lui 2012, regele le-a cerut public scuze spaniolilor, după ce a fost spitalizat în urma unei căzături pe care a suferit-o în timpul unei partide de vânătoare de elefanţi din Botswana, o costisitoare călătorie care a şocat ţara puternic afectată de criza financiară.

De asemenea, regele, născut la 5 ianuarie 1938, suferă din 2010 de numeroase probleme de sănătate, care au făcut ca spaniolii să se întrebe cu privire la viitorul domniei sale.

Juan Carlos s-a bucurat înainte de mare popularitate în rândul spaniolilor, recunoscut drept suveranul care a condus tranziţia democratică de după dictatura franchistă. Desemnat succesor de Francisco Franco, Juan Carlos a urcat pe tron în 22 noiembrie 1975, la două zile după moartea dictatorului