Şapte oameni şi-au pierdut viaţa din cauza uraganului Michael, al treilea cel mai puternic care a lovit vreodată teritoriul continental al Americii.

 

Sunt distrugeri uriaşe şi mare parte din coasta de nord-vest a Floridei a fost redusă la ruine. Vorbim despre case smulse de pe fundaţii, şcoli rămase fără acoperişuri, drumuri distruse.

 

Michael a slăbit în intensitate pe măsură ce a înaintat de-a lungul coastei. Însă chiar şi că furtuna tropicală a adus ploi abundente şi inundaţii în Carolina de Nord, care încă se resimţea după uraganul Florence.

 

Rick Scott, guvernator de Florida: „Acest uragan a fost pur şi simplu un monstru, iar pagubele pe care le-a făcut nu sunt încă estimate complet. Distrugeri inimaginabile. Atât de multe vieţi au fost schimbate pentru totdeauna. Atât de multe familii au pierdut totul.”

 

Aşa arată Mexico Beach, primul oraş de coastă măturat de uraganul Michael. Case întregi par să fi fost pur şi simplu ridicate şi aruncate în mijlocul străzii. Doar acoperişurile se mai disting din mormanele de resturi. Cu cât înaintezi spre ocean, cu atât mai mari sunt distrugerile. Pe zeci de metri se mai văd doar fundaţii şi din când în când câte o bucată de zid rămasă în picioare.

 

Brooke Baldwin, corespondent CNN: „Tocmai am survolat Mexico Beach şi nu mai există. E şters de pe faţa pământului şi e îngrozitor de privit. N-am văzut niciodată aşa ceva.”

 

Cele mai multe dintre casele din Florida nu sunt făcute să reziste unui uragan mai mare de categoria trei, în timp ce Michael se apropia de cinci când a ajuns pe ţărm, lovind cu vânt de 250 de kilometri pe oră şi valuri de aproape trei metri.

 

Aflat mai la vest de Mexico Beach, Panama City a suferit distrugeri aproape la fel de mari.

 

Dianne Gallagher, corespondent CNN: „Uraganul Michael arată de parcă mii de tornade au ridicat aceste clădiri. Sunt clădiri care au fost făcute bucăţi. Metal smuls şi răsucit în jurul stâlpilor care apoi au fost puşi la pământ, linii de tensiune căzute pe străzi în tot oraşul.”

 

Ordine de evacuare au fost în vigoare pentru toate oraşele de coastă precum acesta, dar nu toţi localnicii le-au ascultat.

 

Supravieţuitor: „Am fugit în baie şi ne-am adăpostit în duş. Şi acoperişul s-a desprins. Ne trăgea de acolo, vântul parcă ne trăgea din încăperea aceea mică. Am zis că pereţii aceia vor cădea următorii, dar n-au căzut. Slavă Domnului!”

 

Evaluarea pagubelor abia a început, iar multe localităţi sunt încă izolate. Regiunea este dens populată şi autorităţile se tem că numărul victimelor ar putea creşte.

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro