Noul an universitar începe luni. Preşedintele Klaus Iohannis va merge la deschiderea anului universitar la Iaşi, la festivitate urmând să participe reprezentanţi ai celor cinci universităţi de stat din municipiu, în timp ce premierul Viorica Dăncilă va deschide anul universitar la Craiova, iar ministrul Apărării, Mihai Fifor, va lua parte la ceremonia de la Academia Tehnică Militară "Ferdinand I” din Bucureşti.

 

Şeful statului va lua parte, începând cu ora 11.00, la festivitatea de deschidere a anului universitar la Iaşi, la Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri”, la ceremonie urmând să participe reprezentanţi ai celor cinci universităţi de stat din municipiu.

 

De asemenea, preşedintele va participa, de la ora 13.00, la evenimentul dedicat Centenarului Marii Uniri şi aniversarea a 205 ani de la înfiinţarea primei clase de inginerie în limba română, în Aula Magna "Carmen Sylva” a Universităţii Tehnice "Gheorghe Asachi” din Iaşi.

 

Reprezentanţi ai mediului academic declarau săptămâna trecută pentru News.ro că, iniţial, şeful statului a fost invitat să participe la festivitatea de deschidere a Universităţii Tehnice ”Gheorghe Asachi” din Iaşi, însă ulterior s-a decis să se organizeze un eveniment comun pentru întreg centrul universitar Iaşi.

 

La rândul său, premierul Viorica Dăncilă va deschide anul universitar la Craiova.

 

De la ora 10.00, ea va lua parte la festivitatea de deschidere a anului universitar la Facultatea de Medicină din cadrul UMF Craiova, iar de la ora 11.00 Dăncilă  va participa la ceremonia de la Universitatea din Craiova.â Tot la Craiova, Viorica Dăncilă va vizita Fabrica de Avioane, de la ora 12.30.

 

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, va participa, începând cu ora 09.00, la ceremonia de deschidere a noului an universitar de la Academia Tehnică Militară "Ferdinand I” din Bucureşti.

 

În Capitală, Universitatea din Bucureşti organizează ceremonii de deschidere a anului universitar în toate facultăţile, urmând să participe la acestea, alături de studenţi, şi profesori din spaţiul academic internaţional, personalităţi din diverse domenii şi diplomaţi. Astfel, la festivitatea de deschidere a anului universitar de la Facultatea de Drept, care va începe la ora 10.00, vor participa ambasadorul Franţei în România, Michèle Ramis, ambasadorul SUA, Hans Klemm, precum şi rectorul UB, Mircea Dumitru, alături de profesori de la Universitatea Paris I „Panthéon – Sorbonne”.

 

La Facultatea de Istorie, odată cu festivitatea de deschidere a anului universitar, începe şi programul „Săptămâna bobocului la Istorie”, în care noii studenţi pot interacţiona cu profesorii tutori, cu cadrele didactice şi cu studenţii mai mari, pot face vizite la Muzeul Naţional de Istorie şi la Muzeul Universităţii, dar şi tururi ghidate în Centrul istoric şi pot participa la conferinţe şi prelegeri.

 

De la 10.30, va avea loc festivitatea de începere a anului universitar la Facultatea de Psihologie, iar de la ora 12.00, cea de la Facultatea de Filosofie, unde rectorul UB, Mircea Dumitru, va susţine cursul festiv „Ce pot face filosofii şi ce poate face filosofia?”.

 

Facultatea de Ştiinţe Politice îşi va deschide porţile miercuri, de la ora 10.00, iar la festivitate vor participa ambasadorul Franţei, Michèle Ramis, ambasadorul Marii Britanii, Andrew Noble, şefa Biroului pentru România al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Anca Stoica.

 

Deschiderea anului universitar 2018-2019 la Academia de Studii Economice din Bucureşti va avea loc luni în Aula Magna a instituţiei, de la ora 9.00. Anul acesta, ASE are peste 22.000 de studenţi, dintre care 5.000 de boboci la programele universitare de licenţă cu frecvenţă, peste 700 la învăţământul cu frecvenţă redusă şi la distanţă, peste 3.000 la programele universitare de masterat şi aproximativ 170 la programele universitare de doctorat.

 

Festivităţi de deschidere vor avea loc şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, unde au intrat anul acesta 1.500 de tineri, precum şi la SNSPA şi la universităţile militare.

 

În cele mai multe instituţii de învăţământ superior, anul universitar 2018-2019 are 32 de săptămâni de cursuri, şase săptămâni de sesiuni şi patru săptămâni de vacanţă.

 

În România sunt 54 de universităţi de stat, dintre care şapte militare.

 

 

 

 

 

Sursa: www.news.ro