Pirotehniştii au ridicat luni aproximativ o sută de grenade din depozitul subteran de muniţie neexplodată descoperit la Topliţa în timpul unor săpături la reţeaua de canalizare, iar douăsprezece persoane au fost evacuate din cinci case aflate în zonă.

Conform Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), 12 persoane au fost evacuate din cinci case aflate în apropierea locului în care a fost descopeită muniţia neexplodată.

La acest moment, echipajele intervin în continuare pentru scoaterea la suprafaţă a grenadelor, depozitate în lăzi, iar până acum au fost ridicate aproximativ o sută de grenade.

De asemenea, pentru evitarea surpării malului de pământ peste cantitatea de muniţie şi pentru siguranta forţelor de la faţa locului, s-au derulat acţiuni de consolidare a acestuia, precizează IGSU.

Lăzile cu grenade incendiare au fost dezgropate accidental, în timpul unor săpături la reţeaua de canalizare pe strada Mesteacănului din Topliţa, iar zona a fost asigurată pe o distanţă de peste o sută de metri, pentru a interveni pirotehniştii.

Şeful Poliţiei Municipale a fost primul care a ajuns la faţa locului şi a sunat mai departe la pompieri, care au trimis echipaje pentru a asigura zona.

”Au fost mobilizate autospeciale pirotehnice, trei containere tip ”Multirisc” dotate cu echipamente necesare intervenţiei şi ambulanţe. Există riscul de explozie, astfel că pentru siguranta cetăţenilor aflaţi în proximitatea locului de desfăşurare a misiunii, accesul pe o rază de aproximativ o sută de metru a fost restricţionat”, declara, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al ISU Harghita, Alina Maria Ciobotariu.

Depozitul de muniţie se află la o adâcime de patru metri, iar reprezentanţii ISU spun că este vorba de lăzi cu grenade incendiare care ar data din Primul Război Mondial.