Ar fi vorba despre un tânăr de 15 ani, la domiciliul căruia poliţiştii au descins joi.

COMUNICATUL DIICOT:

În urma a două percheziţii efectuate în Bucureşti, a fost depistată o persoană bănuită că ar fi promovat prin intermediul platformelor sociale mesaje de susţinere a organizaţiilor teroriste, respectiv de ameninţare cu folosirea unor mijloace de natură să pună în pericol viaţa, integritatea corporală sau sănătatea persoanelor.

 

La data de 21 iunie a.c., poliţişti din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate a Poliţiei Române, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. - Structura Centrală, cu suportul de specialitate al S.R.I. şi sprijinul Institutului Naţional de Criminalistică al Poliţiei Române, au efectuat două percheziţii, în Bucureşti, la locuinţele unui cetăţean român bănuit de activităţi ilicite circumscrise faptelor de terorism.

 

Cel în cauză este bănuit că ar fi promovat în mod sistematic în mediul virtual, prin intermediul platformelor sociale, mesaje de susţinere a organizaţiilor teroriste, respectiv de ameninţare cu folosirea unor mijloace de natură să pună în pericol viaţa, integritatea corporală sau sănătatea persoanelor.

 

În urma efectuării percheziţiilor, au fost ridicate în vederea cercetărilor documente, materiale de propagandă şi sisteme informatice ce făceau obiectul infracţiunilor cercetate.

 

După efectuarea percheziţiilor, persoana bănuită a fost condusă de poliţişti la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală pentru audieri, ulterior fiind reţinută.

 

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de participare la instruirea sau pregătirea (…) în scopul comiterii unui act de terorism, recrutarea unei persoane pentru săvârşirea unei infracţiuni prevăzute de Legea 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului, promovarea unui mesaj prin propagandă (...) cu intenţia de a instiga la comiterea unei infracţiuni prevăzute de Legea 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului şi asocierea în scopul săvârşirii de acte de terorism.

 

La acţiune au participat şi luptători din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

 

În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu luna septembrie 2017 şi până în prezent, inculpatul s-a implicat activ în contactarea unor susţinători ai unor organizaţii teroriste active in Orientul Mijlociu, cetăţeni români şi străini, în scopul promovării sistematice a ideilor şi doctrinelor specifice entităţilor teroriste menţionate, cu intenţia de a convinge şi de a atrage noi adepţi.

 

Inculpatul a accesat site-uri şi forumuri care promovează ideologia extremistă, elogiază crimele realizate de organizaţiile teroriste, susţin stabilirea statului guvernat după principii extremiste şi a diseminat materiale, inclusiv violente, care susţin cauza acestuia.

 

De asemenea, inculpatul a susţinut legitimitatea participării la luptă în favoarea organizaţiilor teroriste, manifestându-şi intenţia de a călători în zonele de conflict şi s-a instruit şi a pus la dispoziţia altor persoane materiale de instruire cu privire la producerea de dispozitive explozive improvizate şi utilizarea armelor în vederea realizării de atacuri teroriste.

 

Pe toată perioada desfăşurării activităţii infracţionale, inculpatul şi-a manifestat intenţia de a folosi mijloace de natură a pune în pericol viaţa, integritatea corporală şi sănătatea persoanelor, scop în care a dezvoltat planuri de atacare a unor potenţiale obiective de interes, precum şi a civililor.

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro