Secţia pentru procurori a CSM a dat aviz negativ solicitării ministrului Justiţiei de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. În şedinţa CSM, care a durat două ore şi jumătate, şefa DNA a răspuns, punct cu punct, celor 20 de acuzaţii aduse de ministrul Justţiei în raportul care stă la baza propunerii de revocare a ei din funcţie, ea spunând că motivele invocate sunt nereale, nedovedite şi netemeinice, iar unele nu se confirmă cu nimic în realitate. Ministrul Justiţiei a spus că raportul prezentat de Kovesi "poate fi seducător, convingător", dacă îl face în faţa celor care nu se pricep deloc şi că pe el nu îl poate convinge. El a mai spus că speră că adevărul va ieşi la suprafaţă, pentru că societatea are nevoie să ştie adevărul ca să ştie ce măsuri să ia. De asemenea, ministrul i-a reproşat lui Kovesi că nu i-a trimis raportul de bilanţ al DNA pe care îl va prezenta miercuri. În replică, Kovesi a spus că nu a venit la CSM pentru a-l convinge pe el, ci pentru a oferi explicaţii şi probe că ceea ce a susţinut el nu este adevărat.

"Secţia a decis respingerea solicitării ministrului Justiţiei cu privire la posibilitatea revocării procurorului şef, prin urmare avizul este unul negativ", a anunţat vicepreşedintele CSM Codruţ Olaru.

El a precizat că urmează ca Secţia să motiveze aceste aviz: "În perioada imediat următoare, hotărârea va fi motivată şi transmisă decidenţilor".

Votul în sedinţa Secţiei pentru procurori a CSM a fost 6-1 "împotriva" cererii de revocare, votul "pentru" fiind din partea ministrului Justiţiei.

Avizul CSM este unul consultativ, decizia revenindu-i preşedintelui Klaus Iohannis.

Şedinţa în care Secţia pentru procurori a CSM a discutat cererea de revocare a şefei DNA s-a terminat după aproximativ două ore şi jumătate, ministrul Justiţiei prezentând raportul privind activitatea managerială de la DNA făcut public săptămâna trecută. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a susţinut că prin raportul privind analiza activităţii manageriale a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a scos la suprafaţă tot ce a crezut necesar de evidenţiat, adăugând că dacă prezenta aceste lucruri anul trecut nu îl lua nimeni în seamă. Toader a declarat că, din punctul său de vedere, rezultatul şedinţei este previzibil.