Incendiul izbucnit la o sondă de gaz din Moftinu Mare, judeţul Satu Mare, nestins de zece zile, nu prezintă risc pentru populaţie, cu toate că o parte din oamenii care locuiesc în împrejurimi aud bubuituri puternice. Raed Arafat a spus că lichidarea unor astfel de incendii a durat şi trei luni.

La locul incendiului sunt pompieri din şapte judeţe care pregătesc operaţiunea în urma căreia specialiştii să ajungă la gura sondei unde să evalueze situaţia, iar apoi să găsească soluţia tehnică de oprire a gazului, pentru evitarea exploziei.

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, prezent miercuri la Moftinu Mare, a spus că incendiul nu prezintă risc pentru populaţie, ci doar pentru personal, pompieri şi specialişti în controlul sondelor.

”Apa de la faţa locului nu e necesară pentru stingerea incendiului, ci pentru protecţia celor care vor lucra ulterior la închiderea sondei. Stingerea incendiului se va face cu anumite substanţe chimice care înţeleg că există (...) Între viteza mare de a rezolva problema şi siguranţa, trebuie să găsim o balanţa. Nu putem să mergem pe viteză mare, să insistăm să se rezolve nişte lucruri pe seama siguranţei. În acelaşi timp nici nu vrem să se lungească mult. Discuţia din această dimineaţă a fost să mergem cât mai rapid în rezolvarea problemei, însă fără să facem niciun compromis în ceea ce priveşte siguranţa”, a spus Raed Arafat.

De asemenea, Raed Arafat nu a putut preciza în cât timp se va termina intervenţia, mai ales că au fost cazuri asemănătoare în care speciaiştii au lucrat şi trei luni, însă a precizat că îşi doreşte să fie ”cât mai rapid posibil, în condiţii de maximă siguranţă”.

Localnicii şi-au manifestat îngrijorarea cu privire la incendiu, mai ales că aud periodic bubuituri puternice, însă autorităţile îi asigură că nu există pericol pentru ei, iar o posibilă evacuare nu se ia în calcul.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Satu Mare au declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că bubuiturile puternice auzite de localnicii din Moftinu Mare, provin, într-adevăr, din zona incendiului unde este sonda de gaz, deoarece în urma arderii unei cantităţi mari de gaz din aer şi, respectiv, a reaprinderii focului se aud astfel de zgomote.

Incendiul de la Moftinu a izbucnit în urmă cu zece zile şi nu a fost lichidat deoarece există pericol de explozie, dacă gazul nu este oprit înainte de stingerea lui.

La Satu Mare au ajuns, încă de săptămâna trecută, reprezentanţi ai Serinus Energy din Canada, companie care operează la Moftinu Mare.

Până la stabilirea strategiei de intervenţie post-stingere şi la adoptarea tuturor măsurilor de securitate atât pentru echipajele de intervenţie, cât şi pentru populaţia din zonă, s-a luat decizia de asigurare a zonei fără întreruperea procesului de ardere.