Procurorii Parchetului Tribunalul Iaşi spun că, potrivit concluziilor preliminare ale necropsiilor, directorul Bibliotecii Universitare din Iaşi, Bogdan Petru Maleon, şi soţia sa, care au fost găsiţi morţi în locuinţa lor, s-au sinucis la interval de câteva ore. Principala ipoteză a anchetatorilor era, până acum, că bărbatul şi-ar fi ucis soţia, apoi s-ar fi sinucis.

"Din primele cercetări făcute în cursul după amiezii de ieri şi în cursul dimineţii, şi din concluziile preliminare ale necropsiei au fost înlăturate suspiciunile privind uciderea celor două persoane. Având în vedere lipsa semnelor de violenţă şi lipsa oricăror semne de autoapărare pe corpul cadavrelor, în acest moment, concluzia la care am ajuns este că cele două persoane s-au sinucis la o diferenţă de două-trei ore, decesul intervenind cu aproximativ 8 - 10 ore înainte de ora la care au fost găsite cadavrele", a declarat, marţi, prim-procurorul Parchetului Tribunalului Iaşi, Carmina Pascal.

Ea a precizat că prima care a murit a fost femeia. Ea ar fi fost găsită decedată de către Bogdan Maleon, atunci când acesta s-a întors acasă.

Modalităţile de sinucidere în cazul celor doi soţi sunt identice, a adăugat prim-procurorul Parchetului Tribunalului Iaşi.

Reprezentanţii Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, unde Bogdan Maleon era profesor la Facultatea de Istorie, se declară "profund şocaţi" de această tragedie.

"În această perioadă de sărbătoare, Universitatea Alexandru Ioan Cuza este îmbrăcată în doliu. Suntem profund şocaţi şi întristaţi de tragedia petrecută în familia profesorului Maleon, cadru didactic al Facultăţii de Istorie şi director al Bibliotecii Centrale Universitare Mihai Eminescu. Gândurile şi rugăciunile noastre se îndreaptă spre rudele şi prietenii familiei, spre colegi, spre cei care i-au cunoscut. În semn de respect faţă de toţi cei afectaţi, rugăm comunitatea academică şi opinia publică să păstreze o cuvenită discreţie în această situaţie încă greu de înţeles. Dumnezeu să-i odihnească în pace," se arată într-un comunicat de presă transmis de Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi.

Directorul Bibliotecii Universitare din Iaşi, Bogdan Maleon (42 de ani), şi soţia sa (38 de ani) au fost găsiţi morţi în casă luni. Cei doi soţi au fost găsiţi în locuinţa lor de către o rudă care venise să vadă de ce nu au ajuns la masa de Crăciun.

Vecinii susţineau că bărbatul ar fi fost găsit spânzurat, iar surse judiciare spuneau că este luată în calcul varianta conform căreia Bogdan Maleon şi-ar fi ucis soţia, după care s-ar fi sinucis.