Uraganul Maria, al doilea uragan de intensitate maximă care afectează Caraibele luna aceasta, a provocat moartea cel puţin unei persoane în Guadalupe şi ameninţă Insulele Virgine şi Puerto Rico, după ce a devastat mica insula Dominica, relatează Reuters.

Maria, un uragan de categorie 5, pe scara cu cinci nivele Saffir-Simpson, se află în estul Caraibelor, la aproximativ 190 de kilometri sud-est de St Croix, în Insulele Virgine americane. Furtuna este însoţită de vânt cu viteza de până la 280 de kilometri pe oră, potrivit Centrului Naţional pentru Uragan din SUA. Uraganul “potenţial catastrofal” ar urma să ajungă în Puerto Rico miercuri. Este prea devreme pentru a stabili dacă va ameninţa zona continentală a SUA, în deplasarea sa către nord.

“Vântul a luat acoperişurile aproape tuturor persoanelor cu care am discutat sau cu care am intrat în contact”, a scris Skerrit pe Facebook, notând că propria sa reşedinţă a fos afectată. El a subliniat că se concentreazăă în present pe salvarea oamenilor care ar putea fi blocaţi şi pe asigurarea asistenţei medicale pentru răniţi.

La nord de Dominica, micul teritoriu francez Guadalupe pare să fi fost lovit greu. Prefectura din Guadalupte a anunţat că o persoană a fost omorâtă de un copac care a căzut şi că cel puţin două personae sunt dispărute în urma unui vaufragiu.

Mai multe acoperişuri au fost smulse, iar drumuri au fost blocate de copaci căzuţi. Optzeci de mii de locuinţe nu au curent electric, iar zonele de coastă din sud dunt inundate.