Un grup de albanezi suspectaţi de contacte cu reţeaua teroristă Al-Qaida a fost arestat în Kosovo, iar unul dintre ei, Genz Selimi, este întors recent din Siria, unde a luptat în rândurile jihadiştilor, potrivit Agerpres. Genzi Selimi a declarat în cursul interogatoriului său că Al-Qaida are proiecte serioase în Balcani şi că va face în curând să se vorbească despre ea. Experţii militari estimează că sunt întrunite toate condiţiile pentru punerea în practică a acestor ameninţări.
Poliţia kosovară a afirmat că persoanele arestate planificau o serie de atentate la Priştina, în Kosovo, şi în nordul acestui teritoriu. În cursul percheziţiilor a fost descoperit un arsenal de arme, inclusiv puşti de asalt automate, pistoale şi muniţii.
Arestările au avut loc după mai multe luni de ascultări telefonice, care au permis să se afle despre planurile grupului. Faptul că suspecţii acţionau în cadrul unei organizaţii nu ridică nici un semn de îndoială. Imediat după reţinerea lor, poliţia a primit un e-mail în care se cerea eliberarea lor sub ameninţarea unor atacuri teroriste, scrie sursa citată.
De aproape doi ani, Al-Qaida a devenit activă îndeosebi în Europa, deşi se cunoştea de mult timp despre existenţa unor celule teroriste în mai multe ţări de pe continent. Agravarea situaţiei rezultă, probabil, din Primăvara arabă şi reorganizarea reţelei după eliminarea liderului său, Ossama Ben Laden, de către forţele de elită americane, în mai 2011.
Fără o administraţie centrală, reţeaua s-a reorganizat, fiind create unităţi regionale mai mult sau mai puţin importante. Până recent, interesele Al-Qaida se aflau în principal în Orientul Mijlociu - în Afganistan, Yemen, Irak, Siria, Libia, Mali, Somalia, Algeria şi Tunisia. Presa turcă relatează periodic despre faptul că Frontul Al-Nosra,''filiala'' reţelei Al-Qaida în Siria, recruta chiar adolescenţi în Anatolia pentru a lupta în nordul Siriei.
Ţările europene care le oferă adăpost refugiaţilor arabi servesc în prezent drept refugiu pentru terorişti, dar nu şi de câmp de acţiune. În primăvara şi vara lui 2013, ţările europene au recunoscut că devin furnizoare de extremişti pentru războiul din Siria şi s-au arătat preocupate în legătură cu întoarcerea pe teritoriul lor a elementelor radicale pentru a purta jihadul după ce-au căpătat experienţă în luptă.