Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IPJ Timiş fac miercuri 45 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Timiş şi Arad în cadrul unei acţiuni care vizează destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de furt calificat cu consecinţe deosebit de grav, ai cărui membri sunt acuzaţi şi de tentativă la omor calificat.
"În cauză, există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2013, suspecţii s-au constituit şi au acţionat coordonat în cadrul unui grup infracţional organizat, având ca preocupare săvârşirea unor furturi de lux în zona de vest a ţării, în dauna mai multor persoane fizice şi juridice. Suspecţii acţionau în mod foarte precaut şi dădeau dovadă de o înaltă calificare în activitatea infracţională desfăşurată, premeditând cu atenţie fiecare faptă. Astfel, anterior demarării activităţii, membrii grupării strângeau informaţii detaliate cu privire la locaţiile vizate şi persoanele păgubite, atât prin monitorizări şi filaje repetate ale locaţiilor, cât şi prin atragerea unor persoane din anturajul proprietarilor sau care aveau acces în locaţiile vizate", transmite DIICIOT.
Gruparea se concentra doar asupra unor imobile în care aveau certitudinea că sunt depozitate sume mari de bani (de ordinul zecilor şi sutelor de mii de euro) sau obiecte de mare valoare (bijuterii, lingouri de aur), fiind specializată în intrarea prin efracţie şi sustragerea seifurilor în care erau depozitate sumele de bani sau bunurile vizate. Planul infracţional era stabilit în prealabil, pe baza informaţiilor obţinute, astfel încât să permită membrilor grupării pătrunderea în incinte şi sustragerea seifurilor în intervale foarte scurte de timp.
"Membrii grupării obişnuiau să dezafecteze în prealabil sistemele de alarmă ale locaţiilor, existând şi situaţii când suspecţii au pătruns în locaţiile vizate din alte spaţii învecinate. De asemenea, pentru a evita orice posibilă depistare a lor, suspecţii sustrăgeau şi unităţile de stocare a înregistrărilor video de pe camerele de supraveghere a incintelor. Nu în ultimul rând, suspecţii acţionau purtând cagule şi mănuşi, iar pentru a înlătura riscul depistării oricărei urme biologice la locul faptei, imediat după sustragerea seifurilor, pulverizau spumă mecanică prin folosirea unor extinctoare. Deplasările la locul faptei se realizau cu autoturisme pe care erau aplicate numere străine sau false de înmatriculare, uneori sustrase de pe alte autoturisme", precizează DIICOT.
Membrii grupării obişnuiau să îşi planifice uneori mai multe “lovituri” succesive, scop în care se concentrau pe seifuri aparţinând unor societăţi cu acelaşi profil de activitate.
"Ca exemplu, în intervalul 01-02.02.2017, membrii grupării au sustras mai multe seifuri de la punctele de lucru ale mai multor CAR-uri de pe raza judeţului Timiş, iar în noaptea de 12/13.02.2017 au sustras mai multe case de bani din incinta mai multor localuri aparţinând unor societăţi cu profil de activitate “pariuri sportive” de pe raza judeţului Arad", informează DIICOT, adăugânf că "la momentul acestor din urmă evenimente, membrii grupării au fost surprinşi şi urmăriţi de către organele de poliţie, încercându-se o blocare a autoturismului în care se aflau aceştia".
"Pentru a-şi asigura scăparea, suspecţii au accelerat pe contrasens, înspre autoturismul de poliţie care încerca blocarea acestora, determinându-l pe agentul de poliţie aflat la volan să efectueze o manevră bruscă de evitare a impactului, cu consecinţa ieşirii în decor şi a punerii în pericol a vieţii acestuia", menţionează comunicatul DIICOT.