Directorul FBI James B. Comey a informat Congresul duminică după-amiaza - cu două zile înainte de alegerile prezidenţiale - că în urma examinării tuturor noilor e-mailuri ale lui Hillary Clinton, Biroul îşi menţine constatările anterioare şi nu recomandă declanşarea unei urmăriri penale, îndepărtând astfel un văl de incertitudine care a umbrit campania candidatei democrate la preşedinţia Statelor Unite, relatează The Associated Press
Într-o scrisoare adresată congresmenilor cu două zile înainte de scrutinul prezidenţial, Comey afirmă că anchetatorii au lucrat "zi şi noapte" să examineze e-mailurile găsite pe un dispozitiv folosit de fostul congresman Anthony Weiner - anchetat într-un scandal sexual, soţul lui Huma Abedin, o apropiată colaboratoare a democratei - trimise sau primite de Clinton.
"Noi nu ne-am schimbat concluziile pe care le-am prezentat în iulie" cu privire la modul cum şi-a gestionat Clinton mesageria electronică pe când era secretar de Stat, precizează şeful poliţiei federale în această scrisoare, citat de Washington Post
Echipa de campanie a lui Clinton a salutat imediat anunţul directorului FBI.
"Ne bucurăm că această chestiune s-a rezolvat", a declarat Jennifer Palmieri, directoarea de comunicare a lui Clinton, pentru reporteri care însoţesc echipa de campanie în Ohio.
Clinton s-a înfuriat din cauza deciziei lui Comey de a alerta Congresul, la sfârşitul lunii trecute, cu privire la faptul că FBI-ul examina noi materiale, pe care a catalogat-o ca "fără precedent" şi "profund tulburătoare".
Această decizie a făcut ţăndări avansul pe care Clinton îl avea în sondaje şi l-a impulsionat pe rivalul ei republican Donald Trump.
Trump a aterizat în Minnesota, la un miting, după anunţul lui Comey .El nu a menţionat decizia FBI şi a continuat să insiste - fără vreo probă - că Hillary Clinton ar urma să fie anchetată în timpul eventualei ei preşedinţii.
"Ea este protejată de un sistem falsificat", a declarat el. "Nici măcar nu ar fi trebuit să i se permită să candideze la preşedinţie", a adăugat magnatul în domeniul imobiliar.
FBI-ul a început să ancheteze cu privire la modul cum a fost gestionat materialul clasificat pe serverul privat al lui Clinton, în New York, după ce democrata a anunţat că intră în cursa pentru preşedinţie, în aprilie 2015.
În iulie, într-o declaraţie publică fără precedent despre un caz în curs, Comey - un republican instalat în funcţie de administraţia Obama - anunţa că nu recomandă declanşarea urmăririi penale împotriva lui Clinton şi spunea că nu a luat această decizie "nici măcar la mustaţă".
Însă el criticat-o dur atât pe Clinton, cât şi echipa ei, din cauza "neglijenţei extreme" de care au dat dovadă în gestionarea secretelor naţionale.
Clinton părea că se îndrepta către o victorie zdrobitoare înainte ca FBI-ul să redeschidă ancheta, însă anunţul lui Comey i-a tăiat impulsul.
De atunci, cotele lor în sondajele de la nivel naţional şi de la nivelul statelor-cheie s-au apropiat, deşi Clinton pare să aibă un avans în faţa lui Trump în ultimele momente ale campaniei.
Într-un discurs pe care l-a susţinut duminică dimineaţa la o biserică afroamericană, Clinton i-a îndemnat pe alegători să aleagă "unitatea în detrimentul disensiunii", încercând astfel să încheie o campanie caustică într-o notă care să inspire.
Ea a avertizat că moştenirea preşedintelui Barack Obama este în discuţie, în cadrul unei strategii prin care urmăreşte să-şi consolideze poziţia în rândul comunităţii afroamericane, care ar putea să fie mai puţin etuziasmată de ea decât de primul preşedinte de culoare din istoria americană.
"Dacă venim cu o viziune comună, o credinţă comună, vom găsi un teren comun", a subliniat ea. Fosta Primă Doamnă a participat la un miting alături de superstarul din baschet LeBron James, în statul lui natal, Ohio, şi intenţionează să participe la un miting, în New Hampshire, împreună cu Khizr Khan - tatăl militarului musulman ucis în luptă -, care a prezentat un adevărat rechizitoriu, usturător, la Convenţia democrată, împotriva lui Trump, în urma unei polemici declanşate de miliardar.