Statele Unite au atacat joi noaptea Siria, lansând zeci de rachete de croazieră asupra unei baze aeriene a regimului ca răspuns la un presupus atac chimic pe care Donald Trump l-a catalogat drept o ”ruşine pentru umanitate”, relatează AFP. Televiziunea siriană de stat a catalogat drept ”agresiune” atacurile americane, iar o sursă militară a evocat ”pierderi”. Un purtător de cuvânt al Pentagonului spune că forţele americane au anunţat forţele ruse înainte să lanseze atacul cu rachete asupra bazei siriene şi nu au lovit sectoare ale bazei în care s-ar afla ruşi.

Forţele americane au anunţat forţele ruse înainte să lanseze atacul cu rachete asupra unei baze aeriene siriene şi nu au lovit sectoare ale bazei în care s-ar afla ruşi, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului, căpitanul Jeff Davis, relatează Reuters.

Davis a declarat joi, într-un briefing pentru presă, că militarii americani au purtat mai multe conversaţii cu forţe ruse, joi, înainte de lansarea atacului.

Americanii au folosit o linie de comunicaţii înfiinţată anterior în vederea prevenirii unei confruntări accidentale în Siria, în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

Televiziunea siriană de stat a catalogat vineri drept ”agresiune” atacurile americane asupra unei baze aeriene a regimului, iar o sursă militară a evocat ”pierderi”, relatează AFP.

”Agresiune americană vizând ţinte militare siriene cu mai multe rachete”, alertat postul imediat după ce americanii au anunţat atacul.

”Una dintre bazele noastre aeriene din centrul ţării a fost vizată (vineri) în zori de o rachetă trasă de Statele Unite, provocând pierderi”, a semnalat apoi o sursă militară citată de televiziunea de stat, fără să precizeze dacă este vorba despre pierderi umane sau materiale.

”Această agresiune americană are loc după o campanie mediatică de denigrare purtată de ţări (...) după ceea ce s-a petrecut la Khan Sheikhoun”, a anunţat agenţia oficială Sana.