Un ziar mexican, Norte, a cărui redacţie se află în oraşul de frontieră Juárez, îşi încetează apariţia din cauza asasinatelor comise asupra jurnaliştilor, care rămân nepedepsite în Mexic, reporterii aflându-se într-un pericol prea mare pentru a îşi putea continua activitatea, informează The Guardian.

Oscar Cantu Murguia, redactorul-şef al ziarului, a informat cititorii despre decizia sa printr-o scrisoare de rămas bun intitulată ”Adios!”, publicată pe prima pagină a ziarului şi pe internet.

Oscar Cantu Murguia a făcut referire la asasinarea recentă a jurnalistei Miroslava Breach în oraşul Chihuahua, capitala statului mexican omonim. Miroslava Breach a fost reporter pentru ziarul naţional La Jornada şi fost colaborator al Norte.

Miroslava Breach a fost împuşcată de opt ori în timp ce se afla în automobilul personal, alături de unul dintre copiii ei. Copilul nu a fost rănit, iar atacul s-a încheiat cu o notă lăsată de atacator, cu mesajul: ”Pentru că a fost gură-spartă”.

”În această zi, stimate cititor, mă adresez ţie, pentru a te anunţa că am luat decizia de a închide ziarul din cauză că, printre alte probleme, nu există garanţia şi nici siguranţa necesară pentru a face jurnalism critic şi imparţial. În aceşti 27 de ani am luptat împotriva curentului, fiind atacaţi şi pedepsiţi de indivizi şi guverne, după ce le-am expus practicile greşite şi actele de corupţie care erau în detrimentul oraşului nostru şi a oamenilor care trăiesc aici”, se afirmă în scrisoarea de adio publicată pe prima pagină a ziarului Norte.

”Totul în viaţă are un început şi un sfârşit, un preţ care trebuie să fie plătit. Şi dacă acesta este viaţa, eu nu sunt pregătit ca vreun colaborator al meu şi eu însumi să mai plătim acest preţ”, a adăugat Oscar Cantu Murguia.

El a făcut referire şi la aspecte financiare ambigue, pentru care a învinovăţit autorităţile şi ”refuzul arogant de a achita datorii contractate pentru furnizarea de servicii”.

”Voi continua să lupt din alte tranşee, contribuind întotdeauna şi fiind loial idealurilor mele şi oraşului meu”, a adăugat Oscar Cantu Murguia.

Un purtător de cuvânt al ziarului Norte a declarat pentru The Guardian că site-ul publicaţiei va continua să funcţioneze.

În oraşul Juárez, cu o populaţie de 1,3 milioane de oameni, funcţionează în prezent cinci ziare locale: El Diario, El Norte, El Mexicano, El PM şi Hoy. Tirajul ziarului Norte a fost de 30.000 de exemplare de luni până joi şi de 35.000 de exemplare de vineri până duminică.

În Mexic, publicitatea realizată de guvern reprezintă o sursă de venit majoră pentru multe publicaţii, iar criticii media susţin că acest lucru duce la o acoperire mai slabă a subiectelor şi la autocenzură.

Din anul 1992, cel puţin 38 de jurnalişti au fost ucişi în Mexic din motive ce au avut legătură cu activitatea lor şi alţi 50 de jurnalişti au fost ucişi din motive care rămân necunoscute, potrivit organizaţiei Committee to Protect Journalists (CPJ).

”Mexic trece printr-o criză profundă a libertăţii de exprimare. Aceasta afectează mexicanii, nu doar jurnaliştii, deoarece prin faptul că un ziar se închide, oamenii sunt privaţi de informaţii de care au nevoie pentru a lua decizii în cunoştinţă de cauză”, a spus Carlos Lauria, reprezentant al CPJ.

În luna martie, în Mexic a avut loc o serie de atacuri împotriva jurnaliştilor. În afară de Miroslava Breach, care a fost împuşcată pe 23 martie, după ce şi-a părăsit locuinţa, alţi doi jurnalişti au fost ucişi în Guerrero şi Veracruz, ambele state fiind centre ale violenţei traficanţilor de droguri.

Un alt jurnalist a fost împuşcat în oraşul Poza Rica din statul Veracruz pe 29 martie, reporterul aflându-se în prezent în stare critică. Un alt atac armat asupra unui jurnalist din San José del Cabo din statul mexican Baja California Sur s-a încheiat cu decesul bodyguardului său.