Garda de corp şi şefa de cabinet ai candidatei Frontului Naţional (FN, extrema dreaptă) la alegerile prezidenţiale din Franţa, Marine Le Pen, au fost plasaţi miercuri în detenţie provizorie în ancheta privind presupusa utilizare abuzivă de fonduri ale legislativului european pentru plata unor asistenţi parlamentari, transmite AFP, citând surse din cadrul poliţiei franceze.

Thierry Légier şi Catherine Griset — garda de corp şi, respectiv, şefa de cabinet a lui Marine Le Pen — au fost audiaţi miercuri dimineaţă la Nanterre (regiunea pariziană) de către poliţişti ai Oficiului Anticorupţie (Oclciff).

Reţinerea lor poate fi menţinută maximum 48 de ore, după care cei doi fie vor fi puşi în libertate fără a fi urmăriţi în justiţie, fie vor fi prezentaţi unui judecător în vederea unei eventuale inculpări.

Ancheta a fost declanşată după sesizarea Parlamentului European, conform căreia mai mulţi asistenţi ai europarlamentarilor Frontului Naţional au fost plătiţi de Bruxelles, deşi numele lor figurau şi în organigrama partidului, în Franţa.

În paralel, Parlamentul European i-a cerut şefei Frontului Naţional să returneze 339.946 de euro pe care aceasta i-ar fi utilizat pentru a-i plăti în mod nejustificat pe Thierry Légier, în 2011, şi pe Catherine Griset, în perioada 2010-2016.