Dunărea e îngheţată pe kilometri întregi. Mai multe şlepuri şi barje sunt prinse între sloiuri în zona Călăraşi Ostrov. Marinarii lor nu au apă sau mâncare. Supravieţuiesc numai datorită proviziilor care vin cu elicopterele Ministerului de Interne. Nici bacul nu face curse. Spărgătoarele de gheaţă par neputincioase, iar locuitorii de pe mal trăiesc un coşmar.

A fost o misiune dificilă. Elicopterul a fost menţinut la punct fix, pentru ca pompierii să poată coborî la bordul celor două nave.

Cei 8 marinari sunt blocaţi în zona ostrovului Albina, din judeţul Călăraşi. Acolo, pe kilometri întregi, Dunărea e acoperită de un strat de gheaţă de cel puţin 20 de centimetri.

Marinarii nu sunt în pericol şi vor fi, în continuare, aprovizionaţi cu mâncare şi cu apă.

Dunărea e îngheţată cât vezi cu ochii, de mai bine de două săptămâni. În perioada asta, fiecare zi e un chin pentru locuitorii satelor de pe mal. Nici spărgătoarele de gheaţă nu mai pot face drum printre sloiuri.

Maşinile care vor să ajungă la Călăraşi în zona Ostrov trebuie să ocolească 170 de km prin Cernavodă şi apoi să vină pe autostradă.

Dunărea nu a mai fost aşa din 2012, când nu putea fi traversată decât cu piciorul. 15 ambarcaţiuni, bacuri, macarale plutitoare şi nave comerciale au fost prinse atunci între sloiuri.