Foarte puţini dintre cei 57 de răniţi în accidentul produs la începutul lunii noiembrie 2016 pe autostada A2 au depus plângeri şi vor să participe la proces ca părţi vătămate. Răniţii mai au la dispoziţie mai puţin de două săptămâni pentru a formula plângeri. Între timp, procurorul care instrumentează dosarul va cere o expertiză la Laboratorul Interjudeţean de expertize criminalistice.

Doar câţiva dintre răniţii din accidentul produs în 5 noiembrie pe Autostrada Soarelui au formulat, până în prezent, plângeri şi vor să participe în proces ca părţi vătămate.

Procurorul de caz Cornelia Manea, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Călăraşi, care instrumentează dosarul accidentului, a declarat, joi, pentru News.ro că numărul celor care au depus plângere este ”foarte mic comparativ cu numărul autovehiculelor implicate în accident” şi că răniţii au, conform legii, termen de trei luni penrru a depune plângere.

”Persoanele rănite au la dispoziţie trei luni de la data săvârşitii faptei pentru a depune plângere. În acest interval s-au depus foarte puţine plângeri, sunt mai puţin de cinci. (...) Aşteptăm să se epuizeze  termenul în care pot să-şi manifeste voinţa de a participa în proces ca persoane vătămate”, a afirmat procurorul Cornelia Manea.

Ea a precizat că în perioada următoare dosarul va fi trimis la Laboratorul Interjudeţean de expertiză Criminalistică pentru a stabili dinamica producerii accidentului.

”Este vorba despre o expertiză criminalistică care se face pe baza probelor din dosar, a măsurătorilor, a mijloacelor materiale de probă şi tinde la stabilirea dinamicii, nu la stabilirea stării tehnice a maşinilor”, a mai spus procurorul de caz.

Ea a adăugat că în intervalul de timp în care se face expertiza se va dispune examinarea medico-legală a victimelor care şi-au manifestat voinţa de a participa în proces ca persoană vătămată.

În dosarul accidentului produs pe 5 noiembrie pe Autostrada Soarelui 11 persoane au calitatea de suspect pentru infracţiuni de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

Accidentul, soldat cu patru morţi şi 57 de răniţi, s-a produs, în luna noiembrie, la kilometrul 67, în zona localităţii Lehliu Gară, fiind implicate 33 de autoturisme.

Iniţial, dosarul a fost înregistrat la Parchetul Judecătoriei Lehliu Gară şi a fost tratat şi ca accident de muncă, deoarece unul dintre microbuzele implicate transporta agenţi de pază care se întorceau de la serviciu. În plus, Poliţia Rutieră a reţinut şi nouă permise de conducere.

Primul şofer care a fost implicat în accident, un instructor auto care încerca să ajungă la Brăila, a povestit că se afla pe banda a doua a autostrăzii şi a redus viteza până la 30 de kilometri pe oră atunci când a constatat că vizibilitatea este foarte slabă din cauza ceţii. De asemenea, surse din anchetă spuneau că ultima maşină care a intrat în vehiculele avariate şi blocate pe autostradă a rămas cu kilometrajul blocat la viteza de 118 kilometri pe oră.

Accidentul din 5 noiembrie este considerat cel mai grav care a avut loc vreodată pe Autostrada Soarelui.