Trei judecătoare de la instanţa supremă au decis, joi, după ce dosarul Bica-Simu-Pop a rămas în pronunţare, să repună cauza pe rol pentru schimbarea încadrării juridice în cazul celor trei inculpaţi.

Judecătoarele Leontina Şerban, Geanina Cristina Arghir şi Cristina Rotaru de la instanţa supremă au considerat că omul de afaceri Horia Simu nu trebuie judecat pentru dare de mită, ci pentru cumpărare de influenţă, fostul şef al ANAF Şerban Pop nu trebuie judecat pentru complicitate la dare de mită, ci ar trebui acuzat de trafic de influenţă, iar fosta şefă a DIICOT Alina Bica nu ar trebui judecată pentru luare de mită, ci pentru favorizarea făptuitorului.

Următorul termen a fost stabilit pentru 18 ianuarie.

Instanţa supremă a amânat pe 5 ianuarie, pentru 12 ianuarie, pronunţarea sentinţei în dosarul în care fosta şefă a DIICOT Alina Bica, fostul şef al ANAF Şerban Pop şi omul de afaceri Horia Simu sunt acuzaţi de fapte de corupţie legate de soluţionarea favorabilă a unui dosar al lui Simu.

La ultimul termen de judecată, Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut condamnarea Alinei Bica la o pedeapsă cu executare pentru luare de mită, aplicarea unei pedepse complementare pe o perioadă de cinci ani, confiscarea a 17.500 de euro şi menţinerea măsurilor asigurătorii.

De asemenea, DNA a solicitat condamnarea la pedepse cu executare a fostului şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală Şerban Pop pentru fapta de complicitate la dare de mită, precum şi confiscarea a 150.000 de euro, şi a lui Horia Simu, pentru dare de mită.

Avocaţii Alinei Bica au solicitat achitarea acesteia, arătând că fapta de care este acuzată nu poate fi probată.

În ultimul cuvânt, Bica a spus că nu poate accepta să se ducă la puşcărie pentru 17.000 de euro, bani pe care nu i-ar fi luat.

În septembrie 2015, fosta şefă a DIICOT Alina Bica şi fostul şef al ANAF Şerban Pop au fost trimişi în judecată pentru luare de mită şi respectiv complicitate la dare de mită, pentru soluţionarea favorabilă a unui dosar al omului de afaceri Horia Simu, acuzat de dare de mită.

“La data de 8 noiembrie 2014, inculpata Bica Alina Mihaela, în calitate de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, a primit, pentru sine, în mod indirect, printr-un intermediar (martor denunţător în cauză), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la inculpatul Pop Şerban. Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de omul de afaceri în tranşe, pe parcursul a opt luni, în cursul anului 2014, inculpatului Pop Şerban, pentru ca acesta să o remită în scopul menţionat mai sus”, au arătat procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii susţin că, în schimbul banilor primiţi, Alina Bica ar fi determinat înlocuirea procurorului de caz şi ar fi făcut presiuni asupra unui alt subordonat de-al său, pentru a fi pronunţată o soluţie de clasare în dosarul în care Horia Simu era urmărit penal.