Autorităţile turce au afirmat miercuri că l-au identificat pe autorul, încă în libertate, al atentatului dintr-un club din Istanbul din noaptea de Revelion şi a efectuat noi arestări în cadrul anchetei, în timp ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că a face o legătură între diferenţele dintre stilurile de viaţă şi acest atac este o încercare deliberată de a diviza naţiunea, relatează AFP şi Reuters.

"Persoana care a comis atentatul terorist de la Istanbul a fost identificată", a declarat ministrul de externe Mevlüt Cavusoglu pentru agenţia proguvernamentală Anadolu, fără a dezvălui numele autorului acestui atac revendicat de gruparea Statul Islamic (SI).

Autorităţile au difuzat mai multe imagini cu bărbatul suspectat că a ucis 39 de persoane, în special străini, care sărbătoreau intrarea în noul an la Reina, un celebru club de noapte din metropola turcă.

Potrivit lui Cavusoglu, domiciliul atacatorului a fost verificat, iar autorităţile încearcă să stabilească dacă bărbatul căutat a avut complici.

Media au relatat că cel puţin 20 de persoane suspectat de legături cu SI au fost arestate miercuri dimineaţă la Izmir, în vestul Turciei.

Conform agenţiei de presă Anadolu, ar fi vorba de persoane originare din Asia Centrală şi Siria. Marţi, media turce au relatat că autorul atentatului ar fi fost el însuşi originar din Kârgâzstan sau Uzbekistan.

Serviciul de presă al Ministerului de Externe kârgâz a transmis că anchetează această posibilitate, considerând însă în acelaşi timp drept 'improbabilă' implicarea unuia dintre cetăţenii săi în atac.

Şaisprezece persoane erau deja reţinute marţi, printre care şi soţia presupusului atacator şi doi străini arestaţi pe Aeroportul Atatürk din Istanbul, conform agenţiei de presă Dogan.

Miercuri, preşedintele Erdogan a declarat că a face o legătură între diferenţele dintre stilurile de viaţă şi atacul din noaptea de Revelion este o încercare deliberată de a diviza naţiunea şi că statul nu s-a amestecat niciodată în felul în care trăiesc oamenii.