Instanţa supremă a respins, marţi, cererea DNA Ploieşti de emitere a unui mandat de arestare preventivă în lipsă a fostului deputat Sebastian Ghiţă şi a menţinut măsura controlului judiciar pe cauţiune, cu interdicţia de a părăsi ţara. Sebastian Ghiţă este căutat de poliţişti şi dat în consemn la frontieră din 21 decembrie, pentru că nu a respectat obligaţiile controlului judiciar pe cauţiune, în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie, alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova.
Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a admis în parte contestaţia formulată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Ploieşti, a menţinut controlul judiciar pe cauţiune şi a dispus ca Sebastian Ghiţă să rămână şi cu interdicţia de a părăsi ţara din cadrul măsurii preventive.
Un complet de trei judecători de la instanţa supremă decisese, în 16 decembrie, ca lui Sebastian Ghiţă să îi fie ridicată interdicţia de părăsire a ţării, una dintre obligaţiile din cadrul controlului judiciar pe cauţiune, în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie, alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova.
Procurorul DNA Ploieşti prezent la şedinţa de judecată de marţi a cerut înlocuirea controlului judiciar cu arestul preventiv pentru Sebastian Ghiţă, întrucât „a dat dovada de rea-credinţă şi a sfidat organele judiciare”, existând suspiciunea că a părăsit ţara. Magistratul a mai solicitat instanţei ca, dacă va considera neîntemeiată cererea de arestare preventivă, să admită contestaţia şi să menţină interdicţia de a părăsi ţara din cadrul controlului judiciar.
Sebastian Ghiţă a fost reprezentat de trei avocaţi, care au spus că au încercat să ia legătura cu el, dar nu au reuşit şi au împuternicire avocaţială semnată de fratele acestuia. Avocaţii lui Sebastian Ghiţă au cerut respingerea contestaţiei DNA şi menţinerea deciziei de ridicare a interdicţiei de a părăsi ţara.
Fostul deputat este căutat din 21 decembrie, după ce a fost chemat la DNA Ploieşti, în dosarul de corupţie privind vizita din 2012 a fostului premier britanic Tony Blair în România, şi nu s-a prezentat, ulterior pe numele lui fiind emis un mandat de aducere.
Sebastian Ghiţă nu avea dreptul să plece din ţară fără acceptul procurorilor pentru că decizia din 16 decembrie, până la judecarea contestaţiei, nu era definitivă. Poliţiştii l-au căutat pe Sebastian Ghiţă la locuinţa sa din Ploieşti, dar şi în alte locuri pe care acesta le frecventa, însă nu l-au găsit, iar în 22 decembrie au anunţat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că fostul deputat a încălcat termenii controlului judiciar pe cauţiune.
De asemenea, poliţiştii au informat DNA Ploieşti că Sebastian Ghiţă nu a fost găsit după ce pe numele lui a fost emis mandatul de aducere.
Potrivit unor surse din Poliţia Prahova, Sebastian Ghiţă s-a prezentat ultima dată pe 19 decembrie la sediul IPJ Prahova pentru a semna, conform procedurilor, în cadrul controlului judiciar.