Compania care administrează centrala avariată de la Fukushima, Tokyo Electric Power /Tepco/, a anunţat că a pus în funcţiune a doua unitate de decontaminare a lichidului radioactiv, un sistem-cheie în încercarea de a pune capăt crizei privind apa contaminată, relatează AFP.
Unitatea A ''a sistemului avansat de tratare a lichidului'' /ALPS/ a fost dată în exploatare (încă sub formă de teste la cald) după ce fusese oprită timp de mai multe săptămâni din cauza unor diferite probleme.
O altă unitate similară funcţionează, de asemenea, de la sfârşitul lunii septembrie, cu unele dificultăţi într-un timp sau altul. O a treia unitate similară ar urma să fie dată în exploatare în cursul lunii noiembrie, a precizat Tepco.

Până atunci, cele două unităţi /A şi C/, cuplate, trebuie să permită tratarea în total pe zi a 500 de metri cubi de apă contaminată pentru a extrage 62 din cele 63 de elemente radioactive, după extragerea anterior cu un alt dispozitiv a cesiului 134 şi 137.
Odată trecut prin ALPS, lichidul rezultat nu mai constituie a priori decât tritiu, dar într-o cantitate încă prea importantă pentru a arunca apa în mare. Va trebui redus conţinutul său înainte de a arunca apa în Oceanul Pacific vecin, care va deveni inevitabil într-o zi, potrivit preşedintelui Autorităţii de reglementare nucleară, Shunichi Tanaka.
ALPS, conceput de grupul japonez Toshiba, este unul din angrenajele-cheie ale strategiei Tepco pentru a trata cele circa 400.000 de tone de apă radioactivă acumulate la locul catastrofei nucleare, dintre care 300.000 de tone în rezervoare, o cantitate care creşte zi de zi şi care nu va putea fi stocată la nesfârşit, cu atât mai mult cu cât unele cisterne utilizate nu prezintă siguranţă.

Guvernul japonez a prevăzut alocarea unor fonduri pentru introducerea, anul viitor, a unor mijloace adiţionale şi mai puternice de decontaminare, deoarece ALPS nu va fi suficient.