Poliţiştii de frontieră, în cooperare cu poliţişti şi jandarmi din oraşul Deta, judeţul Timiş au depistat 17 cetăţeni sirieni, care au încercat să intre ilegal în România, pe jos, pe la frontiera verde. Totodată, poliţiştii de frontieră de la Moraviţa au reţinut un sârb care a sprijinit un tânăr turc să treacă frontiera din Serbia în România.

Potrivit Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, duminică dimineaţă, în jurul orei 7.30, poliţiştii de frontieră, alături de poliţişti şi jandarmi din oraşul Deta, judeţul Timiş, au declanşat o acţiune specifică pentru combaterea migraţiei ilegale, în urma căreia au depistat în zona de frontieră 17 cetăţeni străini care nu îşi justificau prezenţa în zonă.

”Cei în cauză, şase bărbaţi, două femei şi nouă copii, au fost conduşi la sediul sectorului, pentru cercetări. În urma primelor verificări s-a stabilit că sunt cetăţeni din Siria, au vârste cuprinse între doi şi 50 de ani şi nu aveau documente asupra lor în momentul reţinerii. Persoanele în cauză au declarat că intenţionau să ajungă în ţări din vestul Europei şi s-au deplasat pe jos, din Serbia, peste câmp”, mai precizează ITPF Timişoara.

În cauză, se fac cercetări pentru trecerea frauduloasă a frontierei de stat, cetăţenii sirieni urmând să fie preluaţi de o echipă operativă din cadrul Serviciului pentru Imigrări Timiş.

De asemenea, sâmbătă dimineaţă, în jurul orei 5.30, poliţiştii de frontieră de la Moraviţa au depistat, la aproximativ zece metri de frontiera cu Serbia, un cetăţean turc şi unul sârb, în vârstă de 18, respectiv 51 de ani.

Cetăţeanul turc a declarat că a recurs la această metodă pentru că nu avea viză valabilă pentru a intra în România şi pentru a călători în spaţiul Schengen, iar cetăţeanul sârb era călăuza acestuia.

Cetăţeanul turc va fi cercetat pentru trecerea frauduloasă a frontierei de stat, iar sârbul a fost reţinut de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş, urmând ca duminică să fie prezentat Tribunalului Timiş cu propunere de arestare preventivă, pentru trafic de migranţi.