Militanţii reţelei teroriste Stat Islamic care se întorc în ţările natale ar putea să comită atacuri cu arme chimice, după ce au învăţat să utilizeze gaze toxice în timpul luptelor din Siria, a declarat un oficial al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, conform Reuters.

O anchetă din luna octombrie, realizată de Naţiunile Unite şi Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice, indica că forţele guvernamentale siriene au efectuate atacuri cu clor gazos, în timp ce militanţii Stat Islamic au folosit iperită (gaz muştar) în cursul luptelor din Siria.

"Se pare că unul dintre pericolele cu care trebui să ne confruntăm şi la care să avem un răspuns - pentru că Stat Islamic a reuşit să producă gaz muştar - este că, din păcate, una dintre persoanele care a învăţat cum să facă acest lucru ar putea să revină într-una din ţările noastre şi să ajute la comiterea unor atacuri de acest fel", a declarat Philippe Denier, directorul diviziei de verificări din cadrul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice.

Oficialii occidentali se tem că Stat Islamic va încuraja militanţii care se întorc din Siria şi Irak să comită atacuri teroriste în ţările natale.

Mediafax