Coreea de Nord şi-ar putea normaliza relaţiile cu Statele Unite dacă viitorul preşedinte Donald Trump retrage trupele americane din Coreea de Sud şi asigură încheierea unui tratat care să încheie oficial războiul din peninsula coreeană, a declarat joi un diplomat nord-coreean la sediul din Geneva al ONU, potrivit Agerpres.

Într-un interviu acordat agenţiei Reuters, ambasadorul So Se Pyong a precizat că ţara sa îşi va continua politica de „dezvoltare simultană” a programului nuclear şi a economiei.

Oficialităţi nord-coreene au început „discuţii neoficiale şi informale” cu oameni de ştiinţă şi foşti demnitari americani, la Geneva. Ambasadorul So a precizat că delegaţia ţării sale, formată din patru persoane, este condusă de Choe Son Hui, negociatorul pentru programul nuclear.

SUA şi Coreea de Nord nu au mai dialogat oficial de la preluarea puterii de către liderul nord-coreean Kim Jong Un, în 2011, reaminteşte Reuters. Întrebat dacă reluarea relaţiilor directe este posibilă după alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al SUA, ambasadorul a răspuns că decizia îi aparţine „Liderului Suprem”.

În Coreea de Sud sunt staţionaţi în prezent circa 28.500 de militari americani. Sudul şi Nordul sunt încă oficial în război, conflictul armat din 1950-1953 fiind încheiat doar printr-un armistiţiu.

În ceea ce priveşte posibilitatea sesizării Tribunalului Penal Internaţional în legătură cu acuzaţiile de încălcări ale drepturilor omului în Coreea de Nord, ambasadorul nord-coreean a susţinut că ONU nu poate face acest pas. „Ei ştiu că nu se poate face asta fără aprobarea unanimă a Consiliului de Securitate. Ei ştiu şi că unele ţări îşi vor exercita dreptul de veto. Nu doar China, ci şi Rusia”, a spus el.

Digi 24