Într-un interviu pentru presa rusă, preşedintele ales de la Chişinău spune că Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană este o mare greşeală şi este hotărât să convoace şi un referendum pentru denunţarea acestuia. În schimb, este mult mai încântat de o aderare la Uniunea Eurasiatică.

El exclude fără drept de apel aderarea la NATO. Preşedintele ales are şi o viziune proprie în ceea ce priveşte soluţionarea conflictului transnistrean, iar aceasta este federalizarea Republicii Moldova şi, implicit, prerogative crescute pentru puterea de la Tiraspol.

„Consider că semnarea Acordului de Asociere cu UE a fost o mare greşeală. Indicatorii economici arată că R. Moldova a pierdut din cauza semnării acestui document. Ea a pierdut piaţa rusească şi nu a primit-o pe cea europeană. Eu şi Partidul socialiştilor vom lupta pentru denunţarea acestuia. (...) Eu pledez deschis pentru integrarea în Uniunea Euroasiatică. Preşedintele nu are atribuţii care să-i permită anularea Acordului de Asociere cu UE. Totuşi, noi putem organiza un referendum pentru a vedea care este opinia cetăţenilor la acest subiect”, a spus Igor Dodon, potrivit Izvestia.ru.

De asemenea, Igor Dodon a explicat într-un interviu telefonic acordat Rossiya 24 că va declanşa alegeri anticipate la anul, miza fiind îndepărtarea actualului guvern pro-european pentru ca el şi aliaţii săi să îşi poată pună în aplicare proiectele.

Socialistul Igor Dodon a obţinut 52,4% din voturile exprimate, în timp ce candidata proeuropeană Maia Sandu a reuşit să obţină 47,6% din sufragii.

În urma acestui rezultat, mii de oameni au protestat la Chişinău. Scurtinul a fost extrem de tensionat în diaspora, după ce moldovenii din strainatate nu au putut să voteze deoarece nu au avut destule buletine de vot. Protestatarii au demonstrat şi în faţa sediului Comisie Electorale Centrale, după care au revenit în Piaţa Marii Adunării Naţionale, în jurul statuii lui Ştefan cel Mare. Sunt foarte mulţi tineri printre ei şi spun că aşteaptă un semnal de la candidata pro-europeană Maia Sandu. Vor să ştie dacă aceasta va contesta sau nu rezultatul din turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

Digi 24