Moscova a anunţat marţi o recompensă de 50 de milioane de dolari pentru informaţii care pot duce la identificarea autorilor doborârii avionului rusesc de linie Airbus 321, cu 224 de persoane la bord, la 31 octombrie în Peninsula Sinai, la scurt timp după ce autorităţile ruse au recunoscut în cele din urmă că prăbuşirea avionului companiei Metrojet a fost provocată de un atentat terorist, relatează agenţiile internaţionale de presă.

'Pentru furnizarea de informaţii capabile să ducă la reţinerea atacatorilor va fi achitată o recompensă de 50 de milioane de dolari', a anunţat Centrul de relaţii cu publicul al Serviciului Federal de Securitate (FSB/ex-KGB).

Directorul FSB, Aleksandr Bortnikov, i-a raportat anterior preşedintelui Vladimir Putin că la bordul avionului Metrojet s-a produs într-adevăr o explozie, după ce timp de mai multe săptămâni Moscova a respins teza cancelariilor occidentale privind un atac terorist care a vizat aparatul Airbus care asigura legătura dintre Sankt-Petersburg şi staţiunea egiptean Sharm-el-Sheikh. 'Putem spune în mod clar că acesta a fost un atentat terorist', a afirmat Bortnikov, conform unui comunicat publicat de Kremlin.

'În timpul zborului, un dispozitiv exploziv artizanal cu o capacitate echivalentă cu 1 kg TNT a fost declanşat', a indicat şeful FSB, adăugând că au fost găsite urme ale unei substanţe explozive de fabricaţie străină printre rămăşiţele găsite la locul prăbuşirii aparatului de zbor şi pe unele obiecte ale pasagerilor, potrivit RIA Novosti.

Preşedintele rus Vladimir Putin a promis 'să-i găsească şi să-i pedepsească' pe cei care se fac responsabili de acest atentat, indiferent de locul în care se ascund. 'Teroriştii care au aruncat în aer avionul A321 vor fi găsiţi oriunde în lume şi vor fi pedepsiţi', a insistat preşedintele Putin, în condiţiile în care doborârea avionului rusesc a fost revendicată încă de la 31 octombrie de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI).

'Uciderea cetăţenilor noştri în Sinai reprezintă o crimă dintre cele mai sângeroase. Noi nu vom şterge lacrimile din sufletele şi inimile noastre, aceasta va rămâne cu noi pentru totdeauna. Dar aceasta nu ne va împiedica să-i găsim şi să-i pedepsim pe criminali', a afirmat şeful statului rus.

'Trebuie să facem acest lucru fără întârziere, să-i identificăm. Îi vom găsi oriunde în lume, în orice punct de pe planetă, şi îi vom pedepsi', a reiterat el, într-o reuniune la Kremlin, desfăşurată în noaptea de luni spre marţi, cu înalţi responsabili militari şi din serviciile secrete, la care a participat şi ministrul de externe Serghei Lavrov.

În acest context, preşedintele Putin a cerut intensificarea atacurilor aeriene ale aviaţiei ruse în Siria. 'Operaţiunea noastră militară în Siria trebuie nu doar să continue. Este necesar ca ea să fie intensificată în aşa fel încât infractorii să poată să înţeleagă că pedeapsa este inevitabilă', a mai spus preşedintele rus.

AGERPRES