Şeful Inspectoratului Judeţean Mureş, Ştefan Somesan, a fost reţinut, joi seară, pentru 24 de ore, pentru fapte de corupţie, după ce a fost audiat câteva ore de către procurorii Serviciului Teritorial Mureş al DNA.

Potrivit unor surse judiciare, Ştefan Someşan ar fi implicat în înfiinţarea unui liceu romano-catolic cu predare în limba maghiară.

La mijlocul lunii august, directorul Colegiului Naţional (CN) Unirea din Târgu Mureş, Andreea Năznean, atenţiona, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, judeţul Harghita, că clădirea şcolii a fost retrocedată "ilegal" Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, unde, ulterior, într-un corp al imobilului, Fundaţia Statusul Romano-Catolic a înfiinţat o şcoală cu predare exclusiv în limba maghiară, Liceul teologic romano-catolic.

Ea  susţinea că "şi înfiinţarea acestei şcoli şi funcţionarea ei sunt ilegale din foarte multe motive”, vorbind, în acest context, despre procesul de retrocedare "ilegal”, care face obiectul unei anchete a DNA, despre lipsa unei hotărâri de Consiliu Local în acest sens, despre lipsa unei decizii a Consiliului de Administraţie, precum şi despre o hotărâre din 2014 a Inspectoratului Şcolar Judeţean, atacată de Prefectura Mureş şi anulată de instanţă, dar nepusă în aplicare.

Ştefan Someşan a fost consilier judeţean PSD în mandatele 2001 - 2004 şi 2012 - 2016.

Someşan, în vârstă de 55 de ani, este inspector la ISJ Mureş din anul 2001, iar din 2005 a fost inspector şcolar general adjunct.

În perioada 1991 - 2001, Ştefan Someşan a fost directorul Colegiului Naţional Unirea, din Târgu Mureş.