Treisprezece români care acţionau în apropierea autostrăzilor din Franţa şi furau marfă din tiruri în timpul staţionării acestora au fost condamnaţi, joi, la Besançon (est), la pedepse de până la patru ani de închisoare, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Prezentat ca şeful acestui grup infracţional cu sediul în Franţa la Paris, Bogdan Pătruşel, 36 de ani, a fost condamnat de tribunalul corecţional din Besançon la patru ani de închisoare şi 15.000 de euro amendă.

Ceilalţi 12 inculpaţi, cu vârste de la 22 la 40 de ani, au primit pedepse între trei ani de închisoare, dintre care unul cu suspendare, şi trei luni cu suspendare, împreună cu mai multe zeci de mii de euro amendă.

Tribunalul s-a conformat cererii procurorului Margaret Parietti care a vorbit despre o "reţea organizată", alcătuită din persoane în mare parte originare din regiunea oraşului Baia Mare (judeţul Maramureş), "leagăn al acestor hoţi de marfă care sunt răspândiţi pe teritoriul nostru".

Avocaţii apărării au minimizat implicarea clienţilor lor puşi sub acuzare pentru "asociere la grup infracţional".

Potrivit anchetatorilor, ei au participat la diferite niveluri la peste 20 de furturi şi tentative de furt de mărfuri.

Valoarea pagubelor acestor furturi, comise în 11 departamente din Franţa, se ridică la 430.000 de euro.

În parkingurile special amenajate lângă autostrăzi, infractorii au furat din tiruri produse de parfumerie, materiale multimedia sau îmbrăcăminte de lux, profitând de perioada de odihnă a şoferilor.

Marfa furată era stocată într-un depozit din regiunea pariziană, înainte de a fi trimisă în România pentru comercializare prin intermediul firmei "Moldomino".

"Nu este vorba despre un grup de persoane înarmate şi periculoase, ci numai însuşire de bunuri, realizată de indivizi suficient de inteligenţi", a afirmat avocatul lui Bogdan Pătruşel, Randall Schwerdorffer, subliniind "absenţa armelor, ameninţărilor şi violenţelor".