Poliţiştii prahoveni efectuează luni opt percheziţii la sediile unor societăţi comerciale şi la locuinţele unor persoane bănuite de înşelăciune şi desfăşurarea unor activităţi de creditare specifice instituţiilor financiare fără respectarea prevederilor legale în domeniu.

"La data de 16 noiembrie, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice a Poliţiei Române, cu suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale a Poliţiei Române, efectuează opt percheziţii domiciliare şi la sediile unor societăţi comerciale situate în municipiile Bucureşti, Cluj şi Miercurea Ciuc", informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) remis AGERPRES.

Din cercetări a reieşit că, din luna iunie şi până în prezent, ar fi fost induse în eroare peste 350 de persoane din judeţul Prahova şi din judeţele limitrofe, prin metoda cunoscută sub denumirea de "caritas unguresc".

"Astfel, cei în cauză, prin folosirea unei societăţi comerciale înfiinţate în acest scop, prin intermediul căreia încheiau cu victimele aşa-zise contracte de asociere în participaţiune, s-ar fi angajat faţă de acestea să le acorde împrumuturi financiare în schimbul achitării unor rate lunare, fără însă ca această activitate de creditare deghizată să fi fost autorizată de Banca Naţională a României", se arată în comunicat.

În numeroase cazuri, deşi victimele ar fi achitat mai multe rate lunare în avans, conform contractelor încheiate cu societatea comercială controlată de către cei cinci bănuiţi, aceştia nu ar fi remis sumele de bani promise ca împrumut.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională, estimat până în prezent, este de peste 350.000 de lei.

"În cursul zilei de luni, vor fi conduse la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, cinci persoane bănuite de implicare în activitatea infracţională, iar alte 50 vor fi audiate pentru stabilirea situaţiei de fapt", precizează IGPR.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, camătă, delapidare şi desfăşurarea, fără drept, de activităţi specifice instituţiilor de credit.

Activităţile se desfăşoară cu sprijinul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi al inspectoratelor de poliţie judeţene Cluj şi Harghita.

AGERPRES