Coreea de Nord a afirmat marţi că a testat cu succes un nou şi puternic motor de rachetă, ceea ce ar constitui un avans în plus în eforturile sale de a se dota cu rachete balistice intercontinentale (ICBM), relatează AFP, Reuters şi DPA

După ce a supervizat acest test de la baza de lansare a sateliţilor din Sohae (vest), liderul nord-coreean Kim Jong-Un a cerut responsabililor, oamenilor de ştiinţă şi tehnicienilor nord-coreeni "să termine cât mai curând posibil pregătirea pentru lansarea unui satelit", informează agenţia oficială KCNA, citată de France Presse.

Unii experţi estimează că Phenianul ar putea marca la 10 octombrie aniversarea fondării Partidului Muncitorilor din Coreea (PTC) lansând un satelit.

Kim a mai cerut mai multe tiruri de rachete cu scopul ca "ţara să poată în câţiva ani să deţină sateliţi geostaţionari", a informat aceeaşi agenţie nord-coreeană de presă.

La rândul său, Rodong Sinmun, principalul ziar din Coreea de Nord, publică în pagina întâi o mare fotografie a tânărului conducător care râde în hohote şi îl arată de asemenea pe cale de a superviza testul de la un punct de observare.

Regimul de la Phenian — cel mai ermetic în lume — a procedat deja la teste cu rachete cu rază lungă de acţiune prezentate ca lansări de sateliţi. Ultimul dintre acestea datează din 7 februarie.

KCNA afirmă că motorul a fost testat la sol pentru a putea furniza ţării "o capacitate de manevră suficientă pentru a lansa diferite tipuri de sateliţi, inclusiv sateliţi de observare a Pământului".

Cu acest nou motor, Coreea de Nord "se apropie de obiectivul său de a se dota cu rachete balistice intercontinentale care ar putea lovi teritoriul american", a estimat Chae Yeon-Seok, specialist în rachete al Institutului pentru cercetări aerospaţiale din Coreea de Sud, ale cărui laboratoare principale se află la Daejeon, la sud de Seul.

"Programul spaţial nord-coreean se concentrează asupra dezvoltării vehiculelor de lansare care pot fi utilizate uşor drept rachete, mai degrabă decât asupra dezvoltării sateliţilor demni de acest nume", a adăugat el.

Statul Major interarme sud-coreean a estimat că testul anunţat marţi vizează să verifice performanţele unui "motor cu foarte mare putere utilizabil pentru rachete cu rază lungă de acţiune".

Phenianul a afirmat că a testat în 9 septembrie o ogivă nucleară ce poate fi montată pe o rachetă. Acest al cincilea test nuclear nord-coreean a intervenit după o serie de teste de rachete cu diverse raze de acţiune în lunile precedente, inclusiv lansate de pe un submarin.

Dacă reuşeşte să miniaturizeze o bombă nucleară care poate fi montată pe o rachetă, crescând şi ameliorând în acelaşi timp raza de acţiune şi precizia proiectilelor sale, Coreea de Nord ar putea să-şi atingă obiectivul anunţat oficial — de a putea lovi teritoriul american.