Mai mulţi cetăţeni bulgari care erau monitorizaţi de autorităţile române au fost prinşi în flagrant delict, sâmbătă, în Sectorul 5 din Bucureşti când demontau dispozitivele cu ajutorul cărora copiaseră datele de pe benzile magnetice ale cardurilor şi aflaseră codurile PIN ale utilizatorilor.

Cetăţenii bulgari montaseră dispozitive de skimming în fanta prin care se introduce cardul în bancomate. Cu ajutorul acestor dispozitive reuşiseră să copieze datele stocate pe banda magnetică a cardurilor. De asemenea, bulgarii montaseră camere orientate spre tastatura bancomatului cu ajutorul cărora reuşeau să afle codul pin tastat de cei care veneau să retragă bani.

„În urma percheziţiei corporale efectuate asupra acestora au fost identificate dispozitive de copire a datelor cardurilor bancare şi a codului de securitate PIN, instrumente folosite pentru montarea şi demontarea dispozitivelor pe bancomate, telefoane mobile, carduri bancare, precum şi documente de călătorie care atestă deplasările acestora în Filipine”, arată Poliţia Română într-un comunicat.

Poliţiştii au mai stabilit că, în perioada martie – septembrie 2016, bulgarii ar fi instalat dispozitive de skimming pe 6 ATM-uri ale mai multor banci din România. 

Potrivit poliţiei, erau folosite bancomatele din Filipine pentru retrageri deoarece în această ţară nu este folosit sistemul de citire al chip-ului electronic din card aşa cum se întâmplă cu cardurile din România.