Este "foarte probabil" că Phenianul a procedat la al cincilea test nuclear, a afirmat vineri o sursă din cadrul guvernului sud-coreean pentru agenţia Yonhap, scrie AFP.

Această afirmaţie a fost făcută după ce un seism cu magnitudinea 5,3 a fost detectat de institutul american de geologie (USGS) în apropierea sitului nord-coreean de teste nucleare de la Punggye-ri.

Cutremurul detectat în Coreea de Nord este o "posibilă explozie" care a avut loc vineri în jurul orelor 00.30 GMT, a transmis USGS, precizând că nu poate stabili dacă a fost o explozie nucleară.

"Posibilă explozie, situată în locul în care Coreea de Nord a declanşat în trecut explozii nucleare", a informat USGS, subliniind că explozia a avut loc la suprafaţă, şi nu la adâncime. "Dacă într-adevăr a fost o explozie, nu putem stabili despre ce fel de explozie este vorba, nucleară sau de altă natură", a mai informat institutul american.

Sursa guvernamentală de la Seul a adăugat că "este foarte probabil să fie vorba despre un test nuclear, ţinând cont de localizare şi de magnitudinea cutremurului", a declarat această sursă sub acoperirea anonimatului.

Armata sud-coreeană, a indicat că analizează natura seismului.

Un analist american de la Middlebury Institute of International Studies a declarat pentru Reuters că a fost un test nuclear, al cincilea începând din ianuarie, cu o putere de 20 până la 30 de kilotone.

AGERPRES