Ministerul Afacerilor Externe avertizează cetăţenii români care vor să călătorească în Ucraina că autorităţile din această ţară au instituit noi grade de alertă teroristă pentru toate regiunile ţării.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a instituit, de vineri, următoarele nivele de alertă teroristă: „roşu” (ameninţare reală) pentru regiunile Doneţk, Lugansk şi peninsula Crimeea; „galben” (ameninţare probabilă, se stabileşte la existenţa unei informaţii sigure/confirmate de pregătire a unor acte teroriste) în regiunile Zaporijie, Nikolaev, Odesa, Sumî, Harkov, Herson, Cernigov; „albastru” (ameninţare potenţială, se stabileşte la existenţa unei informaţii, care necesită confirmarea, cu privire la pregătirea unor acte teroriste) pentru regiunile Dnepropetrovsk, Transcarpatia, Rivne, Hmelniţk, Cerkasî, Cernigov, Kiev (oraşul şi regiunea); „gri” (ameninţare posibilă, se stabileşte în cazul existenţei unor factori/condiţii care ar putea conduce la acte teroriste) în regiunile Viniţa, Volîni, Jitomir, Ivano-Frankivsk, Kirovograd, Lvov, Poltava, Ternopil.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a ordonat joi unităţilor militare care sunt staţionate în apropierea peninsulei Crimeea, precum şi în regiunea estică Donbas, să fie în alertă maximă şi pregătite pentru luptă, în urma acuzaţiilor serviciilor secrete ruse legate de o presupusă incursiune a agenţiilor de securitate ucraineni în teritoriul anexat, informează Reuters.

Între timp, un purtător de cuvânt al Statului Major al Ucrainei a anunţat organizarea unor exerciţii militare ale trupelor guvernamentale în sudul teritoriului ucrainean, în apropiere de frontierele peninsulei Crimeea.

De asemenea, grănicienii ucraineni au reclamat o întărire a forţelor militare ruse în apropierea frontierelor.

Vladimir Putin a acuzat folosirea unor tactici teroriste de către liderii ucraineni, pentru declanşarea unui nou conflict militar şi destabilizarea teritoriului anexat în urmă cu doi ani. Declaraţia preşedintelui rus vine după ce FSB a reclamat o presupusă incursiune a agenţiilor de securitate ucraineni în peninsula Crimeea, însă acuzaţiile au fost imediat dezminţite de Kiev.

”Agenţii de securitate din cadrul ministerului Apărării din Ucraina pregăteau orchestrarea unui atac asupra infrastructurii critice din peninsula rusească Crimeea”, se arată într-un comunicat.

Aparent, un grup de agenţi secreţi au fost descoperiţi în apropiere de localitatea Armiansk, situată în nordul peninsulei Crimeea, în urma unei operaţiuni din weekend a FSB. Mai multe focuri de armă au fost schimbate cu agenţii de securitate, înainte de capturarea acestora.

Circa 20 de dispozitive explozive improvizate, care reprezintă echivalentul a 40 de kilograme de TNT, au fost descoperite asupra agenţiilor ucraineni, alături de muniţie, proiectile şi arme de foc.

De asemenea, Petro Poroşenko a reacţionat în urma acuzaţiilor, susţinând că aceste comentarii reprezintă pretexte cinice pentru o nouă ameninţare rusă la adresa graniţelor ucrainene.