Japonia a marcat sâmbătă 71 de ani de când Statele Unite au lansat bomba atomică de la Hiroshima, iar primarul oraşului a îndemnat toţi liderii lumii să îi calce pe urme preşedintelui american Barack Obama, să viziteze locul şi, în cele din urmă, să elimine armele nucleare din lume.

Un clopot al păcii a sunat la ora locală 8.15 (2.15 ora României), momentul în care în avion american de luptă a lansat bomba.

Circa 50.000 de participanţi, inclusiv supravieţuitori şi demnitari, au ţinut un moment de reculgere în timpul ceremoniei memoriale din oraşul japonez.

Reprezentanţi din 91 de ţări şi ai UE au luat parte la ceremonia ce a durat 45 de minute. Printre statele participante s-au numărat puterile nucleare Marea Britanie, Franţa, Rusia şi Statele Unite, relatează News.ro.

Anul acesta, Barack Obama a fost primul preşedinte american care a vizitat Hiroshima şi le-a cerut puterilor nucleare, inclusiv Statelor Unite, să aibă curajul să renunţe la logica fricii şi să urmeze o lume fără arme nucleare.

„Cuvintele preşedintelui au arătat că a fost atins de spiritul Hiroshimei, ce refuză să accepte “răul absolut’. Le cer liderilor tuturor naţiunilor să viziteze oraşele atacate cu bomba atomică. După cum a confirmat preşedintele Obama la Hiroshima, astfel de vizite vor grava cu siguranţă realitatea bombelor atomice în fiecare suflet”, a declarat primarul Kazumi Matsui, referindu-se la armele atomice.

La rândul său, premierul Shinzo Abe şi-a luat angajamentul de a lucra pentru o lume fără arme nucleare.

„Nu trebuie să se repete experienţa tragică de la Hiroshima şi Nagasaki, de acum 71 de de ani (…). Este responsabilitatea celor care trăiesc în prezent să continue să lucreze fără încetare în acest scop”, a adăugat el.

Candidatul republican la preşedinţie, Donald Trump, a declarat că, dacă ar câştiga alegerile, ar analiza posibiltatea să le permită Japoniei şi Coreei de Sud să îşi construiască propriile lor arme nucleare, în loc să se bazeze pe Statele Unite pentru protecţie în faţa Coreei de Nord şi Chinei.

Însă noul ministrul japonez al Apărării, Tomomi Inada, aliat al lui Abe, a declarat miercuri că nu crede că Japonia ar trebui să se gândească la deţinerea de arme nucleare.

Coreea de Nord a desfăşurat patru teste nucleare, dintre care cel mai recent în luna ianuarie. De asemenea, a făcut numeroase teste cu rachete anul acesta. Miercuri, a lansat o rachetă balistică ce a aterizat în mare, în Zona economică exclusivă a Japoniei.

Militarii americani au lansat primul atac nuclear din lume atunci când au bombardat Hiroshima, pe 6 august 1945. Circa 140.000 de oameni şi-au pierdut atunci viaţa.

Zeci de mii au fost ucişi de mingea de foc pe care a generat-o explozia nucleară puternică, iar mulţi alţii au murit în urma rănilor sau a bolilor provocate de radiaţii în săptămânile, lunile şi anii care au urmat.

Oraşul Nagasaki, aflat la sud, a fost lovit de a doua bombă, trei zile mai târziu. Circa 74.000 de oameni au fost ucişi într-unul dintre ultimele acte ale celui de-al Doilea Război Mondial.

Japonia s-a predat şase zile mai târziu.

Viteza, circumstanţele şi repercusiunile deciziei preşedintelui american din perioada respectivă, Harry Truman, rămân un subiect de polemică. În Japonia, mulţi cred că bombardarea în masă a civililor a fost lipsită de necesitate şi reprezintă chiar o crimă. Pe de altă parte, mulţi americani cred că a permis evitarea unei invazii terestre a Japoniei, ce ar fi fost şi mai sângeroasă, şi a grăbit sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Digi 24