Cel puţin 40 de persoane ostile exploatării gazelor de şist de pe coasta estică a Canadei au fost arestate joi în urma unor confruntări cu forţele de ordine, a anunţat poliţia federală.

Mulţimea care protesta împotriva  exploatării gazelor de şist a aruncat cocteiluri Molotov în forţele de ordine şi cinci maşini ale Jandarmeriei Regale au fost distruse. Totul a pornit de la punerea în aplicare a unui ordin judecătoresc care viza înlăturarea unor baraje ridicate luna trecută în zona New Brunswick, de către oponenţii exploatărilor.

Opozanţii au împiedicat o companie gaziferă canadiană, SNW Resources, să efectueze teste seismice în zone care ar fi bogate în hidrocarburi. Opozanţii au tăiat mai mulţi copaci pentru a împiedica circulaţia camioanelor societăţii SNW, conform imaginilor transmise de televiziunile locale. Aceştia ar putea fi acuzaţi de agresiuni, intimidare, ameninţări, infracţiuni legate de arme de foc şi încălcarea unui ordin judecătoresc. Lucrările de prospecţie gaziferă au început de câteva luni la New Brunswick (provincie de pe coasta atlantică) pentru a exploata gazul de şist, o hidrocarbură neconvenţională a cărei exploatare a crescut exponenţial în ultimii ani în America de Nord.